Lättläst version saknas
Tillbaka

Svinnlandet - var tredje matkasse når inte ens fram till konsumenten

För fem år sedan började Andreas Jakobsson hämta matvaror från mataffärernas containers för de varor de kasserat. Idag köper familjen i stort sett ingen mat alls. Andreas gör en ”storhandling” en gång per vecka, och kollar då av ett tiotal butikers slängda varor. Som en del av föredragsserien ”Hållbar höst” besökte Andreas Jakobsson i oktober kulturhuset Fregatten i Stenungsund och berättade om matsvinn och dumpstring. 

Dumpstringen (att ta vara på kastade varor) blev från början dels något av en spännande skattjakt, dels en miljöinsats.

 

- Matsvinnet i Sverige är enormt. En tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna. Det mesta av den går jättebra att äta, berättar Andreas. 

Till de varor som ofta slängs hör frukt, grönsaker, ägg och mejeriprodukter. Slängda konserver, choklad och dessertostar finns också ofta i familjen Jakobssons kylskåp.  

Sedan Andreas Jakobsson kom ut med boken ”Svinnlandet” år 2015 har han genom ett stort antal presentationer, intervjuer och reportage ägnat tid åt att sätta matsvinnet på samtidsagendan.

Andreas föredrag utgår från de egna erfarenheterna av dumpstring – en berättelse som illustreras med foton av de stora partier matvaror han hittat. Men hur ska man förstå fenomenet matsvinn och vad kan var och en av oss göra? 

Butikernas stora utbud är en del av orsaken, menar Andreas: – Det ska hela tiden finnas fräscha och fulla hyllor. Alla ska kunna köpa allting, alltid.

Även om en tredjedel av all mat alltså slängs, är hushållens del av skulden mindre. Kring sex procent av inköpta matvaror slängs av hushållen, bananskal, kaffesump och liknande oräknat.

- Det första och bästa rådet för den enskilde är att sluta sätta fokus på bäst före-datumet, säger Andreas. Lukta och smaka på maten istället och lita till dina sinnen. Det är också stor skillnad på en öppnad och en oöppnad förpacknings hållbarhet. Oöppnade, syrade mejeriprodukter är i stort sett odödliga. Vi behöver också förändra vårt sätt att se på den visuellt perfekta matvaran som den bästa. Lite mjuka paprikor eller tomater är ofta de mest smakrika, menar Andreas. 

Internationella initiativ som FN:s Think Eat Save och EU:s ambition att matsvinnet ska halveras till 2030 sätter fokus på frågan. Sverige som nation ligger däremot efter. Andreas berättar hur den officiella svenska ambitionen hittills mest handlat om att kartlägga svinnet. En uppgift som tar tid. 

Det finns ett antal andra initiativ som tar fasta på problemet matsvinn och erbjuder dellösningar. Restaurangen K-märkt i Stockholm köper in bl a restgrönsaker på natten och sätter sedan menyn med kort framförhållning utifrån tillgång på råvaror. Matsmart är en internetbutik som saluför produkter som ratats av butiker. Men fler åtgärder måste till. Andreas Jakobsson förespråkar till exempel skatt på brännbara och organiska sopor.

Vill du fördjupa dig? Då har vi ett tips!
Just går en serie som heter Maträddarna på svtplay och rekommenderar den varmt. Gå till serien