Tillbaka

Temadagar om allt möjligt ger glädje i vardagen

Almanackan är proppfull av temadagar: Tulpanens-, Semlans-, Kanelbullens-, Internationella kvinno-, Rocka sockorna- och Vårfrudagen är några dagar som kan uppmärksammas. Ett ypperligt tillfälle till goda samtalsämnen och möjlighet att byta erfarenheter, kunskap och varför inte samtidigt fira det som går.

Genom gott samarbete med många äldreboenden har vi i SV Väst tagit del av hur aktivitetssamordnarna lägger upp den dagliga sysselsättningen för seniorerna. Mycket handlar om att få till goda vardagssamtal där alla kan delta. I januari tog vi fasta på detta och gjorde förslag på dagar att fira under våren. Det underlättar dels för personalen när material finns klart men framför allt skapar också möjlighet att en deltagare kan vara ansvarig för utställningen.

Bilder med fakta, funderingar och frågor

Med mellan sju och tio blad med kort och tydlig information om gällande temadag och fräscha förstärkande bilder som kan sättas upp på en vägg skapas en utställning (går även att visas på duk/projektor). Informationen är skriven utifrån något att lära, något att fundera över, något att minnas och något att skratta åt. En del av tanken är att seniorerna själva vilja prova att vara ansvariga. För den enskilde skapar det en känsla av att vara värdefull - vågar en person så vågar andra.

Känslan när det blir inrapporterat att idag var vi 15 personer som pratade och åt av semlorna som vi själva gjort och få bilder på aktiviteten är obetalbar. SV gör skillnad. Tanken är att skapa ett helt bibliotek med temadagar, lätta att ta del av och skicka till de som har användning för dem.
För med information, kontakta Kicki Ståhl 010-33 00 900

Kicki Ståhl
Verksamhetsutvecklare inom funktionsrätt

 

 

Publicerad av Therese Johansson Kläth 2020-03-18