Tillbaka

Hemslöjdsförening i Lysekil

Vad är det bästa med att slöjda i en förening? Att vi har och kan lära av varandra. Framförallt är det gott att ha ett gäng att handarbeta ihop med.

En stor del av verksamheten i Lysekil är textilt hantverk. En grupp slöjdintresserade i Lysekil har tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Väste (SV Väst) en vävgrupp, en sygrupp med tema återbruk och sju grupper med stickning och virkning. Vi har funktionsvarierade som är här och broderar.

Workshops är kul!

Vi har haft helgworkshops med olika tekniker. Under de sista åren har slöjdgruppen pratat om att vi borde ha en hemslöjdsförening och äntligen våren 2020 fick vi till en styrelse, utbrister Annie Pettersson som är både verksamhetsutvecklare hos SV Väst och medlem i slöjdgruppen. 

SV Väst hjälpte till med att ta fram stadgar och kontakta hemslöjdsförbundet. Sen blev jag ordförande och det är ju en stor heder, säger Annie Pettersson från SV Väst, stolt.

Högre kreativitet

Vad är det bästa med att slöjda i en förening? Det bästa är att vi har varandra, vi kan lära av varandra och vi är fler som kan hålla i cirklar mm. Framförallt är det gott att ha ett gäng att handarbeta ihop med. Vi lär oss hela tiden nytt och i vår lokal på SV har vi garn i alla kvaliteter, massa mönster och mönstertidningar och annat material. Det främjar kreativiteten, menar Annie.

Hur ser vi på slöjdens roll i samhället idag? Vi tror och hoppas att slöjd alltid kommer att leva. Vi har märkt när vi har haft workshops att unga tycker det är kul att greja med händerna, fortsätter Annie. Jag hade en grupp med ungar förra sommaren i parken som jag lärde fingervirka och sen var halva parken full med ungar med garnnystan. Vi får helt enkelt se till att slöjden sprids, säger Annie med ett stort leende.  

Stort intresse

Finns det något speciellt som vi och vår förening skulle vilja visa eller dela med oss av. Vi har haft After stick. Som after work fast på kafé med stickning, det är jättekul och där blandar vi alla åldrar. Vi har varit närmare tjugo personer varje vecka. Inför julen 2019 lärde vi en hel familj sticka halsdukar och alla fick halsdukar i julklapp det året.