Uppdatering om projektet 2020-11-02

SV Väst erhöll bidrag från Socialstyrelsen till Bengtsfors för att minska ensamheten hos äldre som blivit isolerade på grund av Corona. Sedan fick vi ytterligare en tilldelning från Socialstyrelsen - och denna gång skulle medlen gå till hela Bohuslän och Dalsland. Vi fick tre månader på oss att göra allt. Snabbt bildades en liten projektgrupp med Annasara Bjaaland, Eva Jantzen och Annie Pettersson. 


Vi bestämde att vi skulle göra lite olika aktiviteter, så att så många som möjligt kunde få del av projektet, berättar Annie Pettersson. Vi beslutade oss för att göra åtta föreläsningar som skulle spelas in och sedan sända dem. Det handlade bland om bland annat Havets hus, båtbyggare på Orust, skandiamotorer, jordbruk och bohusstickning.  


−Det blev riktigt bra! myser Annie, i snitt 150 deltagare på visningarna. Havets hus och Skandiamuséet har släppt sina filmer fritt så de går se av vem som helst, de ligger också på SV Västs Youtube-kanal. 


Det har blivit 40 guidningar med Bohusläns och Dalslands guider och nio workshops med insektshotell och fågelholkar. Vi har startat 40 stick- och akvarellcirklar. Hittills har vi skickat ut 200 garnpaket och 50 akvarellpaket! utbrister Annie. Med varje garnpaket kom det med egenskrivna mönster, en inbjudan till cirkel och en inbjudan att vara med i rekordförsöket Sveriges längsta halsduk. Till akvarellpaketen kom en inbjudan till cirkel och tips på länkar till Youtube.  


Som en sista bonus utbildade vi cirkelledare i Passion för livet, de blir ledare för samtalsgrupper för äldre. 


Vi har fått in många glada mejl och telefonsamtal om att de tyckte att det blev lite lättare i isoleringen, att det var kul att få paket och att föreläsningarna var bra. Det värmer att höra, avslutar Annie och hon har all anledning att vara riktigt nöjd och stolt.


Sammanfattning


  • Vi har hittills delat ut ca 200 hobbypaket med material  
  • Vi har gett 9 digitala föreläsningar
  • Vi har startat 20 digitala studiecirklar
  • Vi har genomfört 40 guidade vandringar
  • Vi har hållit i 10 workshops med holkar och insektshotell
  • Vi har utbildat 9 handledare i samtalscirkeln Passion för livet 


Vandringar – del av äldre tillsammans projektet

Vår guidade vandring vid Östersjön i Färgelanda den 27:e oktober 2020.

I lite lätt regn och blåst samlades nio personer nedanför Sundsbron för en kulturvandring längs Lelången. Gästerna kom ifrån Färgelanda, Vänersborg och Uddevalla.


− Jag berättade om Lelångsbanans historia och om sjöarna Ellenö och Östersjön, berättar Eva Jantzén

− Vi gick den gamla vägen och pratade både om den nya Sundsbron och den gamla. Flera av gästerna som var med kunde berätta deras egna historier och tidigare upplevelser. Sedan gick vi längs den gamla banvallen och det berättades både om orsaken till att järnvägen byggdes och dess historia.


-I området finns också fina leder, som visades och rekommenderades för andra tillfällen, men idag höll vi oss på grusvägar (mest tidigare banvallen) så att alla kunde vara med (äldsta deltagaren var 85 år). Vandringen var 2,5km och på behörigt Covid anpassat avstånd.


Gruppen fick stå med anpassat avstånd för att minska smittspridning.


− En guidning tar ungefär en och en halv timme och efteråt var vi några som hade med egen fika. En positiv gemenskap med många skratt!


Text: Eva Jantzen