Tillbaka

#ViMåstePrata - Handbok för demokrater

Över hela landet växer engagemanget för demokratin. Vissa menar att demokratin är hotad. Andra att den bara behöver vitaliseras. Oavsett vilket behöver vi prata, lyssna och mötas. Att vaccinera samhället mot odemokratiska krafter går inte. Men vi kan alla träna oss i demokratins metoder och verktyg. Ett bra sätt är att engagera sig i en förening. 

-Under hösten kom det några kvinnor och en man som kände att det var dags att ta tag i demokratifrågorna - speciellt efter utgången av årets val – till mig på SV-expeditionen i Lysekil, säger Annie Pettersson. De började i liten skala med möten för att lägga upp strategin.  

-Jag beställde hem Handbok för Demokrater till dem. De fick även medskickat frågeunderlaget man kan använda till.  

Träff en gång i veckan

-Cirkeldeltagarna träffas varje tisdagskväll och jag hoppas att gruppen blir större under året, berättar Annie. 

Nästa steg i deras demokratiarbete var att starta upp Fridays for future. Det är en rörelse inspirerad av Greta Thunbergs kamp för klimatet. De samlas varje fredag och delar ut flygblad på stan, lite olika teman men grunden är arbetet för en hållbar framtid.
Du hittar deras grupp på facebook här

-Nu blir det spännande 2019 att följa dem och hjälpa dem bli en större grupp, säger Annie med inlevelse.  

#ViMåstePrata 

Det är inte bara i Lysekil som engagemanget för demokratifrågorna är stort. Studieförbunden (i samverkan, f.d. Folkbildningsförbundet) har under året startat en hemsida, #vimasteprata. Det finns en annan bok, Demokratihandboken – prata, lyssna, förändra! med tips om hur en kan ta sitt engagemang vidare. Särskilda föreläsarlistor har tagits fram.

År 2021 är hundra år sedan det första riksdagsvalet där både kvinnor och män fick rösta.  – Redan nu påbörjar vi arbetet inför detta.