Cirkelledare Ann Ronnede

Alla kan måla – på sitt sätt

När Ann började som cirkelledare höll hon kurser i vävning, lappteknik och bildväv. Allt eftersom blev det också trädgårdscirklar och akvarellmålning. Idag har Ann mest fokus på akvarellmålning, trots att hon tycker att även trädgårdsinspirationer är roligt.

Hennes cirklar i Lilla Edet är alltid fullbokade. Varje tisdag håller Ann i två cirklar – en på för- och en på eftermiddagen både vår- och hösttermin. Några deltagare har gått i hennes cirkel i många år. ”Man blir aldrig färdig”, skrattar Ann. Konsten är att utveckla sin alldeles egen stil. Det kan hända att man stannar i utvecklingen, då gäller det att hitta ett nytt sätt att se. Det har hänt att deltagare kommit fram till Ann och förundrat berättatatt de nu ser saker de aldrig sett förut, som skuggor och dimma.

Kan alla måla?

Ja, alla på sitt eget sätt är Ann övertygad om. Det börjar redan när man på morgonen väljer sina kläder. Man väljer stil och färg, man ”designar” sig själv. Många vågar inte börja, eftersom de har för höga krav på sig själva. Man ska inte eftersträva att det blir exakt, tycker Ann. Många vill vara duktiga med en gång. Även här tycker Ann att vägen är viktigare än målet. Efter så många år har inte ens hon nått målet. ”Jag kan bli bättre – men på ett nytt sätt”, säger hon.

Ann visar olika tekniker och ser sig som inspiratör. Hon förmedlar ett sinne för bildkomposition. En deltagare kommer till Ann. Hon vill måla en cykel och undrar hur ska till väga. Hon får inte lösningen presenterad, det är mer en tankeställare och tips hon får. Beslutet hur hon slutligen gör måste hon fatta själv.

Precis så vill Ann Ronnede ha det. Hon är glad när deltagarna är nöjda med sig själv. Och så leder hon även efter så många år sina cirklar lika entusiastiskt som alltid – tisdag efter tisdag.