En liten bakgrundshistoria om hur idén om en teater väcktes

- av Antoinette van Ketwich

Man kan inte tycka annat än att Lilla Edets Pappersbruk är, nära nog, ett kulturarv som ”närt och tärt” de flesta invånarna i Lilla Edet och är därför värd all uppmärksamhet.

Då jag länge funderat, nu som producent och tidigare skådespelat i ett 20-tal år, var det givet att en teater skulle det bli.

Orsaken till mitt pappersbruksintrese och att jag hamnade i Lilla Edet var i grunden min fars ”fel”. Far var VD för Edet Tilburg i Nederländerna. Senare, flyttade både min bror och dåvarande man efter studier till Lilla Edet, där vi bodde och arbetade i många år.

Manus & Regi
Efter många års erfarenhet av Martin Rossings fantastiska manus & regi, bl.a. ”Vid Ljuda Os” som spelades i 16 år på Ljudaborgsscenen i Lödöse, var det givet att tillfråga just honom om han ville åta sig att skriva om pappersbruket. En svår uppgift då Martin varken har bott eller arbetat i Lilla Edet.
Genom minnesanteckningar från tidigare anställda, filmer, böcker och intervjuer samt besök på pappersbruket har han lotsats genom ”livet på bruket” och nu växer pjäsen FULL RULLE fram.

Samarbete
Vi rekryterar skådespelare i första hand från Ljudaborg Kulturförening. De har under många år byggt upp en gedigen kunskap inom teaterskapandet och skådespeleri och den lokala anknytningen är given.

Projektägare är Studieförbundet Vuxenskolan Väst som vid flera tidigare uppsättningar varit delaktiga och genererat grupparbeten och utbildningar för många deltagare inom smink, mask, skådespeleri, scenografi, skrivargrupper mm.

Teatern
Vi spelar 9 föreställningar i november och har förstått att detta är en efterlängtad föreställning efter många trevliga reaktioner vid utdelandet av flyers till Lilla Edetborna!

Välkomna!
Studieförbundet Vuxenskolan Väst
och
Antoinette van Ketwich
Producent