Transport

Förarintyget är ett intyg som visar att innehavaren har teoretiska kunskaper att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Kursen ger även behörighet att uppgradera till förarbevis för vattenskoter som kommer att krävas fr o m 1/5 2022.

Under kursen kommer du att få lära dig navigation, allmänt sjövett samt väjningsregler.
Det huvudsakliga syftet är att öka din säkerhet inom båtlivet till sjöss, oavsett om du seglar eller kör motorbåt. Med ett förarintyg kommer ditt båtliv tveklöst att förändras till det bättre: du kommer känna en säkerhet inför val av naturhamn, under tilläggning och när du navigerar i allmänhet. Det kommer inte bara att göra sjön säkrare för din omgivning utan också för dig och dina medpassagerare.

Du lär dig bl.a. praktiskt sjökortsarbete och metoder för navigering, sjövägsregler, lanternor, sjöräddning, sjömanskap, miljö, väder, säkerhet och sjukvård.

Kursen kommer att genomföras delvis på distans.


Förkunskaper:
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare:
Naimi Sandström/Sven-Erik Mattjus

Kostnader för kursmaterial finns att köpa hos SV. Bestick finns att låna.

Kursupplägg:
Gruppen träffas 1 gång/vecka under 8-10 veckor
Du måste vara 12 år fyllda för att ta förarintyget. (15 år för vattenskoter)

Teori blandat med övningar och sjökortsarbete.

Efter avslutad kurs anordnas examination för Förarintyg. Kostnad för examination ingår inte i kursavgiften. Ca 625 kr som betalas direkt till provförrättaren.

Efter avslutad kurs planerar vi även en Kustskepparutbildning som är en fortsättning för dig som går denna kurs. Därefter kan du gå vidare och examinera till Fartygsbefäl klass 8.