Hantverk & konst

Tekniken att väva så kallade brickband har funnits sedan järnåldern och har bland annat använts som dekoration på klädedräkten i stället för att sätta upp varpen i varptyngda vävstolar. Grundtekniken är enkel och kräver mycket liten plats och inga speciella redskap, förutom brickorna som vi gör på kursen av kartong. Trots detta kan mönstringen av banden varieras i det oändliga.

Använd de garner du har hemma, de kan vara av bomull, ull, lin eller syntet, det spelar ingen roll, bara trådarna är av samma material och tjocklek, eller köp på plats.

Du kan lämna en intresseanmälan till denna kurs. Vi kommer sedan att höra av oss till dig om tid och datum när dessa är fastställda. Det är därför bra om du kan lämna e-postadress och ett mobilnummer där vi lätt kan nå dig. Observera att ev. dag/tid/pris är preliminära och kan komma och ändras. Intresseanmälan är ej bindande.

Om kursledaren:
Maria Nilsson är en hängiven hantverkare och trädgårdsodlare. Maria jobbar i flera olika material, främst järn, textil och skinn, med en rad olika tekniker. Hon har ett starkt miljöengagemang använder i stor utsträckning begagnade material och försöker att ta till vara på ”skräp” för att inte låta något gå till spillo.

Utbildningar: Treårig textil utbildning på Balderskolan och en kortare kurs i mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin i Göteborg. Deltagit i diverse kvällskurser, bland annat i luffarslöjd (ca 1997) med fördjupning.
Forntida smide och metallhantverk på Bäckedals folkhögskola. Där lärde hon sig också skinngarvning.

Utbildad cirkelledare i Vuxenskolans regi och varit kursledare sedan 2007. Under åren har hon haft kurser i ulltovning, luffarslöjd, väva brickband, tenntrådsarmband, järnsmide, betonggjutning och återbruk. Maria håller också föredrag om odling samt återbruk, och har sytt en klädkollektion av begagnade textilier.
För den som är nyfiken och vill se bilder på mitt hantverk så har hon ett instagramkonto: miandesign

Verksamhet under Covid-19 pandemin
Eftersom det finns en samhällsspridning av Coronaviruset, Covid-19 kan inte SV garantera en smittfri miljö.
I enlighet med Folkhälsomyndighetens råd uppmanar vi dig som känner dig sjuk med symptom som snuva, hosta eller feber att låta bli att träffa andra människor och därmed också stanna hemma från vår verksamhet.
Om du tillhör riskgrupp eller är 70 år eller äldre avråder vi dig från att delta i våra kurser med fysiska träffar just nu.
Vi uppmanar dig att ha god handhygien, hålla avstånd och undvika att skapa trängsel när du deltar i kursen.
För att minska risken för smittspridning anpassar SV kursernas upplägg. Vi begränsar antalet deltagare och möblerar för att det ska gå att hålla avstånd i undervisningsrummet.

Anmäl dig till en kurs och få kunskap för livet!