Djur, natur & miljö


Nosework är en ny spännande hundsport från USA som gjort stor succé och spridit sig även till Sverige. Det är en fantastiskt rolig aktivitet som verkligen passar alla, valpar såväl som den äldre hunden, och hundarna älskar det! Dessutom är nosework välgörande för hunden som får jobba med nosen och använda sitt främsta sinne; luktsinnet.
Nosework går ut på att hunden i olika miljöer ska leta efter ett speciellt doftämne, ungefär som tullens specialsökshundar som letar narkotika. I hundsporten nosework används dofthydrolaterna eukalyptus, lagerblad och lavendel.
Hundar har en fantastisk nos och kan söka med en otroligt precision. Man kan tävla på hög nivå eller bara för att det är en otroligt bra och rolig aktivering, och för att hundarna mår så bra av det. Man utvecklar det till den nivån som man själv vill.

Målet med kursen
Målet med kursen är att lägga en bra grund och få verktyg att kunna fortsätta träna nosework på egen hand hemma.

Vägen dit
Vi börjar med att lära hunden vilken doft vi vill hunden ska leta efter.
Det finns tre klasser i Nosework, denna kurs avser Klass 1 och hunden ska då lära sig leta efter doftämnet eukalyptus.
Efter kursen (och egen träning hemma) kan man göra ett Doftprov, om det blir godkänt är man klar att tävla i Nosework Klass 1.

Kursens omfattning
Vi träffas:
Fredag 17/1, kl 18:00-21.00
Lördag 18/1, kl 10:00-16.00
Söndag 19/1, kl 10:00-16.00

Max 6 kursdeltagare. Vi jobbar med 1 ekipage åt gången, och alla tar del av varandras träningspass. Vi individanpassar varje sök till varje hund. Nosework är verkligen för ALLA!

Förkunskapskrav
Inga förkunskaper krävs hos varken hund eller förare. Från valp - dock fullvaccinerad

Instruktör
Monica Blom, Fyrtassen, Rundvik.
http://fyrtassen.hemsida24.se/