Historia & Konsthistoria

Kom igång och släktforska! Släktens historia väcker nyfikenhet. Ett gammalt fotografi eller ett brev eller kanske tingen vi ärvde väcker lusten att forska i släkten. Lär dig grunderna och tekniken, hur man tar reda på sin släkts historia, hur och var man börjar sökandet och vilka grundkällorna är. Släktforskning kan bli en spännande resa tillbaka i tiden.

Innehåll
Vi arbetar med kyrkböcker och bouppteckningar i färg och hög upplösning från hela Sverige genom databasen Arkiv Digital på Internet. Lika tydligt som att arbeta med originaldokumenten och mycket enklare och snabbare. Vi lär oss hur man dokumenterar och presenterar sina resultat. Vi går även igenom rättigheter och skyldigheter kring släktforskningen och grunderna i att läsa äldre handstilar.

Upplägg
Vi träffas sju gånger på distans via plattformen Zoom - veckorna 39, 40, 41, 43, 45, 47, 49 . Du sitter hemma med din egen dator eller surfplatta. Ledarens föreläsningar varvas med visning av Arkiv Digital, frågor och diskussioner. Vi tittar även lite på släktforskningsprogram som behövs för att dokumentera o hålla ordning i sin släktforskning. Mellan träffarna får du frivilliga läsuppgifter och övningar.

Förkunskaper
Inga förkunskaper i släktforskning krävs. Du ska dock ha grundläggande datorvana (Motsvarande att du till vardags minst brukar använda din dator till att läsa e-post och gå ut på internet).

Kursmaterial/Kostnad
Vi utgår ifrån boken "Släktforskning på riktigt" av Håkan Skogsjö. Du beställer/betalar den på egen hand via https://www.arkivdigital.se/subscriptions.

Vi använder ett elev-abonnemang av Arkiv Digital under kursen. Detta abonnemang får du tillgång till reducerat pris, 395 kr för 13 veckor (vanligtvis kostar det 395kr/månad). Tillkommer på fakturan. Ange vid anmälan om du redan har abonnemang.

Kursledaren
Tommy Jacobsson är vår omtycka kursledare för våra släktforskningskurser. Han ha mångårig erfarenhet av undervisning och tidigare engagemang i Södra Västerbottens släktforskare.

Lite om bästa teknisk lösning
Du behöver ha en egen dator med kamera och mikrofon (endera inbyggd eller extern). Alla moderna bärbara datorer har detta.

Det går bra att deltaga på distansmötet via Zoom på en surfplatta men det är en fördel att använda en större skärm för läsbarheten i Arkiv Digital mm. En bra lösning är en stationär PC med stor skärm alternativt en bärbar PC.
Du kommer få ett separat digitalt möte med ledaren veckan innan kursen för att får hjälp att logga in på Arkiv digital och för att se att du kommer in på Zoom.

Frågor
Malin Gruffman
090-125585, 072-5954926, malin.gruffman@sv.se

Bra att veta
Vi skickar kallelse innan kursstart med länk till Zoom. Du kommer även bli kontaktad av ledaren ca 1-2 veckor innan start för privat introduktionen av inlogg Arkiv digital och Zoom.

Vi behöver minst 7 deltagare för att kunna starta kursen. I annat fall blir kursen framflyttad eller inställd.
Observera anmälningsvillkoren, bla 14 dagar återrätt (fullständiga villkor finns länkat från anmälningsformulär.

Medlemmar i Södra Västerbottens släktforskare har 15% rabatt på kursavgiften om de uppger det vid anmälan (gäller ej abonnemang)