Hantverk & konst

Det här är en grundläggande kurs som behandlar de vanligaste smidesmomenten och teknikerna i smide.

Du får lära dig om smedjans verktyg, temperatur vid bearbetning, olika smidestekniker m.m. Du får lära dig att smida enkla krokar och hängare.

Kurstider: fredag 18.00-21.00, lördag 09.00-15.00, söndag 09.00-15.00
Ta på kraftiga oömma skor och oömma kläder, handskar (om du vill) skyddsglasögon och hörselskydd.

Tag med egen lunch. Kaffe/te och frukt ingår i kurspriset.

Kompendium om smide ingår i kurspriset. Vill du köpa boken "Nya järnsmidesboken" tillkommer en kostnad på 300 kr, meddela gärna när du anmäler dig om du vill köpa boken.

Vi kontaktar dig via e-post när vi har bestämt kursdatum.

Om kursledaren:
Maria Nilsson är en hängiven hantverkare och trädgårdsodlare. Maria jobbar i flera olika material, främst järn, textil och skinn, med en rad olika tekniker. Hon har ett starkt miljöengagemang använder i stor utsträckning begagnade material och försöker att ta till vara på ”skräp” för att inte låta något gå till spillo.

Maria har gått treårig textilutbildning på Balderskolan och en kortare kurs i mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin i Göteborg. Deltagit i diverse kurser, bland annat i luffarslöjd med fördjupning. Har under fjolåret läst "Forntida smide och metallhantverk" på Bäckedals folkhögskola. Där lärde hon sig också skinngarvning.

Maria är utbildad cirkelledare i Vuxenskolans regi och varit kursledare sedan 2007. Under åren har hon haft kurser i ulltovning, luffarslöjd, väva brickband, tenntrådsarmband, järnsmide, betonggjutning och återbruk. Maria håller också föredrag om odling samt återbruk, och har sytt en klädkollektion av begagnade textilier. För den som är nyfiken och vill se bilder på hennes hantverk så har hon ett instagramkonto: miandesign

Anmäl dig till en kurs och få kunskap för livet!