Helgkurs torsdagskväll- söndagseftermiddag

Lera tillhör jordens äldsta byggmaterial och används fortfarande flitigt på landsbygden i fattigare länder. Lerjord har även använts på många håll i Sverige trots att vi, åtminstone idag, är ett skogsrikt land. Trä och lera är giftfria, miljövänliga och resurssnåla byggmaterial som har sin givna plats i ett hållbart byggande.

Under kursen kommer vi att uppföra en hundkoja i stolpverksteknik och får då lära oss hur ett hus kan byggas utan spik, skruv och beslag. Utfackningarna i väggarna utförs sedan i två olika tekniker: kubbmurning (vedmurning) och lerklining på flätverk. Vi provar också på att slå lersten.

På kursen ges fem föredrag som ger en överblick av miljövänligt byggande med betoning på lera. Genom föredragen får vi teoretisk bakgrund till de praktiska övningarna. Föredragen nedan ingår i kursen och hålls på Älggårdsbergets konferens i Bispgården men är öppen för allmänheten genom särskild anmälan.

* Bygga hus av lera / Michael Bergman & Eva-Rut Lindberg
* Stolpverk - hus utan skruv, spik och metallbeslag / Mats Almlöf
* Kubbhus - om hus av ved / Olle Hagman
* Att blanda puts och murbruk av lera / Ulf Henningsson
* Badrum utan plast och konventionella tätskikt / Ulf Henningsson

För de praktiska momenten som genomförs utomhus behöves oömma kläder. Till skillnad mot kalk och cementbruk är arbetshandskar inte nödvändiga men har du ömtåliga händer kan diskhandskar vara bra att ta med.

Kursen äger rum under Kristihimmelfärdshelgen vid Utsiktens turistgård där boende kan ordnas till självkostnadspris. Frågor om kursen samt prislista rekvireras per mail till lidentidningen@telia.com

Anmälan: sv.se/vasternorrland
Epost: vasternorrland@sv.se
Tel: 010- 175 55 80

Kostnad: 3 700kr, inkluderar föreläsningar och praktiska övningar samt vegetarisk lunch, middag och mellanmål. frukost ingår ej.
Datum: 30maj- 2 juni
Sista anmälningsdag: 14 maj
Ort: Liden/ Sillre
Kommun: Sundsvall
Lokal: Utsiktens turistgård i Sillre samt Älggårdsberget konferens i Bipsgården
Kursansvarig: Eva-Rut Lindberg