Tillbaka

Emelies välsmakande idé bar hela vägen till SM

Emelie Genborg är den unga entreprenör från Sollefteå som tog sig hela vägen till SM i Ungt Företagande med sitt företag GREEN APPLE UF. Nu är hon aktuell med en föreläsning hos SV där hon berättar om sin företagarresa.

Berätta, vad fick dig att starta UF-företag och vad har du gjort?
– Mitt första UF-företag som hette GREEN APPLE UF drev jag i årskurs 2 i en obligatorisk kurs på skolan. Jag drev detta företag helt ensam och kom igång lite sent på året då jag inte visste riktigt vad jag skulle göra. Men tillslut kom jag på att jag skulle göra och sälja äppelmust och äppelchips av återvunna äpplen, alltså äpplen som egentligen bara skulle ha slängts pågrund av övermognad eller bara att de hade en brun fläck på sig som kunderna i matvarubutikerna inte ville handla. Det gick otroligt bra och jag lyckades ta mig till SM där jag representerade Västernorrland som årets säljare. Innan mig hade det inte varit någon elev från Sollefteå gymnasium till SM på 4 år.

På vilket sätt har SV Västernorrland varit till hjälp?
– Först och främst att vi alla UF-företag fick möjlighet till att söka ett startbidrag för att kunna starta upp och klara av våra första utgifter var till stor hjälp. Men i år har det även varit mycket rådgivning och tips som SV Västernorrland gett som varit till min hjälp. Dessutom har de förmedlat många relevanta kontakter till mig.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att starta UF-företag?
– Våga köra på, testa och utmana dig själv, det kommer du ha med dig och nytta av i framtiden. Gör inte som alla andra och våga sticka ut, våga gå din egen väg genom att tro på dig själv och dina egna ideer. Jag har upplevt att de lokala företagen stöttar oss nya företagare, så våga fråga och be om råd och hjälp av erfarna företagare.

Om du skulle beskriva din erfarenhet av att driva UF-företag med 3 ord, vad skulle du då säga?
– Lärorikt, tufft och utvecklande.

Berätta om ditt samarbete framöver tillsammans med SV
– Mitt samarbete med SV är just nu att de ger mycket rådgivning och vi har planerat en kommande öppen föreläsning den 5/2 2020 på Biblioteket i Härnösand, där jag kommer hålla en föreläsning om min resa som UF företagare.

Vad är dina bästa tips till nyblivna UF-företagare?
– Tro på er affärsidé och produkten ni säljer. Ta hjälp av större företag som har både erfarenhet och resurser som kan hjälpa och stötta er. Tänk på att marknadsföra både ert företag och själva produkten, försök att skapa ett lokalt varumärke. Ha en röd tråd genom hela företaget, allt från produkten, materialval, monter utseende till hur du presenterar din produkt. Det vill säga tänk igenom vad du säljer och skapa allt runt omkring så det harmonierar med produkten. Ta alla tillfällen i akt att synas i tidningar, på sociala medier, med mera för att få så stor spridning och bra marknadsföring som möjligt. Syns man så finns man och det säljer.

 


Foto: Ingalill Elfgren