Lättläst version saknas

Sött, syrligt eller mustigt mörkt - med handgjorda praliner är allt möjligt!

Nytt i höst är en kurs i att tillverka egna chokladpraliner. Här kan du läsa en intervju med kursledare Anna Hassel om glädjen till hantverket, vad man får lära sig på kursen och om vilken pralin som är hennes egen favorit.

Hej Anna, varifrån kommer din passion för choklad?
– Jag har varit en riktig godisråtta ända sedan barnsben. Min stående födelsedagsönskan under lågstadieåldern var en EGEN chokladask! Jag tyckte dock mest om fyllningarna i pralinerna. Det var inte ovanligt att jag lämnde de urätna skalen gapande tomma har mamma berättat, haha… När jag som vuxen fick upp ögonen för handgjorda praliner och att de kunde smaka så fantastiskt gott tänkte jag att det där måste jag kunna göra själv. Då kan jag bestämma att ALLA praliner ska smaka som jag vill.

Hur har du fått dina kunskaper i ämnet?
  Faktum är att jag är helt självlärd. När jag började göra praliner för ca 10 år sedan hade jag googlat och läst mig till hur man skulle göra. Skaffade lite basutrustning (som då var ganska svårt att få tag på) och sedan var jag igång. Numera finns det lärorika youtubeklipp och grupper/kanaler i sociala medier där man snappar upp tekniker och annat lärorikt, det finns också ett fantastiskt utbud av både pralinformar, färger och andra spännande tillbehör på marknaden nu jämfört med när jag började.

Vilken pralin är din egen favorit?
  Oj, svår fråga. Det beror nog på dagsform, men en mörk chokladpralin med kraftigt romsmakande mjölkchokladganache är ett säkert kort! Jag gillar smakstarka och välbalanserade praliner där utseendet speglar innehållet.

Vilken är den mest oväntade
smakkombination du har testat?

 –  Jag är rätt trist och tråkig på så vis. Lägger jag ner all den tiden som krävs för att få till snygga och goda praliner tar jag sällan ut svängarna rejält utan jag kör ganska säkra kort. Inga baconpraliner precis… jag tycker att balansen i smakerna är viktiga, syrligt-sött, mörkt-ljust etc.

Vad får deltagarna lära sig på kursen?
 – Man kommer att lära sig att måla, gjuta och göra mumsiga fyllningar till mörka chokladpraliner. Man kommer även få en liten genomgång i vilka smaker som passar bra ihop och vart man får tag i utrustning om man vill börja köra själv hemma. En ganska basic-kurs. Jag tycker det är en rolig hobby och hoppas att deltagarna ska känna sig trygga nog i att våga testa hemma själv efter kursens slut. Oftast handlar det om att komma igång, i både tanke och handling.

Behöver man som deltagare ha några förkunskaper?
 –  Absolut inga. Men intresse, god vilja och att man gillar choklad är ju en rätt given förutsättning och det kommer man långt med… ;)