Historia & Konsthistoria

Öl i 1600-talets Sverige

Ölet har alltid haft en självklar plats i svenska hem, både till vardags och till fest. Drycken har likställts med mat och näring, men också varit central i religiösa riter och festligheter, så som arvsöl och giftasöl.

Under 1600-talet regleras både ölbryggning och utskänkning i Sverige. År 1641 får Stockholm en skråordning för bryggareskrået och därefter följer flera svenska städer. Ölimporten är stor under 1600-talet men ölkonsumtionen sjunker för att ge utrymme åt vin och brännvin.

Flera utländska besökare beskriver levande de underliga svenskarna med deras dryckesseder och stora törst. Det var ett "oupphörligt skålande"

Vilka ölsorter fanns? Och vem bryggde? Men framför allt, hur smakade ölet?

Föredrag av Joel Hedman, auktoriserad Stockholmsguide och certifierad öldomare.


Bra att veta:
* Detta är en föreläsning hålls online vi programmet ZOOM
* Länken till föreläsningen skickas till dig dagen innan föreläsningen startar.

Betalning sker via klarna!
Hos Klarna kan du betala med kort, via faktura eller direkt via din internetbank. Du kan också välja att delbetala. Du avgör själv utifrån dina önskemål och förutsättningar.

Varmt Välkommen med din anmälan!