Samtalsgruppsledarutbildning Samtalsgrupp seniorer

Samtalsgruppsledarutbildning Samtalsgrupp seniorer

Hälsa & välbefinnande

Samtalsgrupp – Seniorer
För dig som önskar mer inspiration i vardagen
Det finns en tydlig struktur och ett nytt tema att samtala om vid varje tillfälle. Vi undersöker, utifrån veckans tema, om vi kan hitta ny inspiration och hur den kan uttryckas i vardagslivet.
Samtalsgruppsledaren erbjuder också, om det önskas, individuell information om stödfunktioner för Seniorer. Deltagarna får också, om de önskar det, tips om passande fortsättning efter kursens slut.
Samtalsgruppsledaren är själv Senior med arbetslivserfarenhet från vård/ hälsa/omsorg.
Antal gånger: 5 tillfällen, 12 studietimmar. Det finns kaffe och te.
Kostnad: Fram till 2019 är deltagande i samtalsgrupp kostnadsfritt.
Plats: Varje samtalsgruppsledare tar beslut om lokal, det kan vara en vårdcentral, en mötesplats, ett bibliotek, en hembygdsgård etc
Samtalsgruppsledaren har gått en kurs i metod och pedagogik och är själv Seniorer med arbetslivserfarenhet från vård, hälsa och omsorg.
Vi utgår från samtalskorten ”Samtalskort när livet utmanar – Livsmod, livsglädje, livsmening”. Deltagarna behöver inte köpa samtalskort. Om man önskar samtalskorten finns de på SV:s kundcenter, Östra kyrkogatan 3, Västerås, 021-128085.
Kursen ingår i Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet, vilket innebär att deltagarna är försäkrade till och från, samt under kurstillfället.
Fram till och med 2019 erbjuds ”Samtalsgrupp - Seniorer” som en del i ett Arvsfondsprojekt i samverkan mellan folkbildning, region, kommun och ideella organisationer.
www.sv.se/vastmanland

Samtalsgruppsledare – Seniorer - Västerås
För dig som vill leda grupper som önskar mer inspiration i vardagen
Du som samtalsgruppsledare är pensionerad och har en bakgrund inom vård/hälsa/omsorg.
Du tycker det känns meningsfullt att motivera andra Seniorer så att de hittar en känsla av inspiration och vardagsmening. Du kan avvara tid en gång i veckan under 5 veckor och erbjuda 12 studietimmar som du dokumenterar på en deltagarlista. Ersättningen för ditt engagerade ledarskap är 1.500 kr per avslutad samtalsgrupp.
Du erbjuds en kurs till samtalsgruppsledare inom Arvsfondsprojektet ”Tillsammans för psykisk hälsa – Seniorer” och utgår från de metoder och modeller som projektet omfattar. Vi använder samtalskorten om livsfrågor ”Samtalskort när livet utmanar – Livsmod, livsglädje, livsmening” som bland annat används inom Studieförbundet Vuxenskolan.
En gång per termin erbjuder vi vidareutbildning och mingel, för att våra ledare ska vara uppdaterade inom området Seniorers existentiella och psykiska hälsa.
Det kommer också att finnas möjlighet till ”grupphandledning” av psykolog eller psykoterapeut en gång per termin för att du ska kunna utveckla ditt ledarskap.
Om du är intresserad av att bli samtalsgruppsledare för en allmän grupp, eller inom din organisation, anmäl ditt intresse genom att mejla till
Har du frågor, mejla till projektledare lena.bergquist@sv.se. Du kan också ringa 021-128085 (Studieförbundet Vuxenskolans kundcenter).
Kursen ingår i Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet, vilket innebär att både deltagare och ledare är försäkrade till och från, samt under kurstillfället.

Kursstart
Kursen omfattar 2 tillfällen
Den 3 september kl 13-16.30. Folkbildning, pedagogik, existentiell hälsa.
Ledare Susanne Widsell och Lena Bergquist.
Den 10 september kl 13-16.30. Metoder, att leda grupper, samtalsgruppsledarens ansvarsområden, utvärderingar.
Du anmäler ditt erbjudande om samtalsgrupp med datum, tid och plats till Studieförbundet Vuxenskolan på tel 021-128085. Erbjudandet läggs ut på webben så att deltagare kan anmäla sig. Kurserna kan även annonseras i tryckt folder.
Anmälan görs till www.sv.se/vastmanland