Tillbaka

Föreläsnings- och filmbank

Projektets patient- och brukarföreningar presenterar härnedan en föreläsar- och filmbank inom ämnet psykisk hälsa/ohälsa, med rekommenderade föreläsare och filmer. Mottagare är ledningsgrupper och samordningsförbunden och dess personal inom vård- och omsorg, socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa i länet m fl. 
Ansvarig: Ulrika Sonander

Anneli Wester – Frågan är inte om utan hur
- en inspirerande föreläsning där Anneli delar med sig av hur hon har gjort för att få livet att fungera!
Anneli Wester fann kraften att förändra sitt liv från år av självskadande till ett fungerande liv fullt av möjligheter, äventyr och livsglädje.
"Jag ger er verktyg och tankesätt som fungerar och tar er med på stegen som leder vidare med utgångspunkt att kraften och möjligheterna ligger inom oss själva – det var ingen annan som förändrade mitt liv, det var jag som förändrade mig själv."
Mer info: www.anneliwester.com
Anneli Wester bokas genom Pauline Salzer, pauline.salzer@sv.se , 010-410 12 06

Charlie Eriksson – Aldrig ensam
Charlie vill inspirera och motivera andra som drabbats av psykisk ohälsa att välja livet samt skapa social acceptans kring ämnet.
Genom sin egen historia levererar han kunskap, inspiration och känslor till åhörarna. För sitt engagerade arbete har han blivit nominerad till flera priser. Han har också startat projektet "Aldrig ensam" som du kan läsa mer om på http://www.aldrigensam.com/Lectures.aspx
E-post: info@aldrigensam.com Tel: 070-090 03 96
Mer info: www.aldrigensam.com

Henrietta Lysén - Vackra maskrosbarn
Henrietta föreläser och sprider information om att växa upp med föräldrar med alkoholism. Hon sprider så mycket hopp och hon berör ett ämne som 300 000 barn lever med just nu med missbrukande föräldrar. Hon pratar om att just äga sin story. Att ta makten över sitt eget liv och inte låta sin uppväxt hindra en. Rekommenderas! 
E-post: henrietta@lysens.se  Tel: 073-904 64 30
Mer info: www.vackramaskrosbarn.se 

Ida Höckerstrand och Sara Hallberg – Förr eller senare känner du igen dig. 
Ida Höckerstrand och Sara Hallberg vänder sig till unga och har startat "Ångestpodden" med mottot "Kom ihåg att det alltid är okej att må dåligt" och som följs av 300 000 personer och sänds varje vecka. 
E-post: ida@ingetfilter.se Tel: 076-321 09 73 
Mer info: www.ingetfilter.se/angestpodden/

Lena Lydahl - " Hjälp min dotter har en ätstörning!" 
Lena Lydahl, ordförande i föreningen Frisk och Fri Västerås, föreläser om anhörigas situation när en närstående/familjemedlem drabbas av självskadebeteende och ätstörningar.
Lena har 4 barn varav ett drabbades av en ätstörning som väldigt ung. Idag är hennes dotter frisk & fri . Vägen och resan dit var besvärlig.
E-post: lena.lydahl@hotmail.com Tel: 070-350 85 01 
Mer info: www.friskfri.se/om-oss/

Paula Tilly
Paula Tilly föreläser om hur det är att leva med Aspergers syndrom ur ett inifrånperspektiv. 
”Många av oss med Aspergers syndrom blir ofta missförstådda av omgivningen eftersom vi fungerar på ett annorlunda sätt. 
"Eftersom jag talar utifrån egna erfarenheter och ofta har upplevt situationerna på ett annat sätt än omgivningen, blir mina föreläsningar annorlunda jämfört med när t ex läkare föreläser om Aspergers syndrom. Därför brukar mina föreläsningar bli mycket uppskattade” 
E-post: aspergersyndrom@hotmail.com
Tel: 073-685 83 82 (Jag brukar dock inte svara i telefon om det är någon okänd som ringer men däremot går det att få tag i mig via sms!)
Mer info: http://sv.aspiration.nu/

Jesper Lissmark Hult – Förverkliga dina drömmar NU! 
Jesper ger i föreläsningen tips på hur man ska tänka för att leva ett lyckligt liv och nå sina drömmar.  Jesper föddes med ett talfel och var mobbad under hela sin uppväxt. Det gick så långt att han ville ta sitt liv och hoppa från balkongen. Föreläsningen handlar om hur Jespers liv till slut vände till det positiva. Han gick mot strömmen och nådde sina drömmar. 
Jesper är hälsovägledare, instruktör i Mindfulness och enhjulingscyklist. Han älskar äventyr och att utmana sig själv. 2012 blev han den första personen någonsin som har cyklat enhjuling genom Europa. Idag föreläser han i hela Sverige om motivation, mobbning, självkänsla och om att tro på det möjliga.
E-post: jesper@lissmark.com Tel: 072-510 99 29
Mer info: www.lissmark.com

Terese Alvén – Spark i baken – en inspirationsföreläsning till ett hälsosamt liv
Terese Alvén inspirerar varje vecka tusentals tjejer till ett hälsosamt liv genom sin populära träningsblogg ”Spark i baken”. Men det har inte alltid varit så. Terese har haft en allvarlig ätstörning som hon har tillfrisknat från. Hon har skrivit flera böcker, bl. a.  ”Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild”.
E-post: terese@sparkibaken.se 
Mer info: www.sparkibaken.se 

Sofia Sjöström Ståhl -  Vägen till en sund livsstil – en föreläsning om mat, hälsa, motion och livsstil.
Sofia berättar också om sina egna erfarenheter av utmattningsdepression.
E-post: fia@ptfia.se 
Mer info: www.ptfia.se , www.sofiasjostrom.se

Marie Söderström – Vikten av god sömn för psykisk hälsa
Marie arbetar på Stressmottagningen i Stockholm. 
E-post: m.soderstrom@stressmottagningen.com

Selene Cortes - Förebygga självmord – Hur gör man?
Hur behöver vi tänka och hur skyddar vi oss själva? - Frågor som många av oss bär på. Selene föreläser om detta som representant från föreningen Mind. "Man dör inte av stress, man slutar bara att leva" - En helt vanlig historia om utmattning, föräldraskap, identitet, duktighet och ångest. Eller -"Hur får man livspusslet att gå ihop när det hela tiden fattas bitar?" När är man sjuk? Hur blir man frisk? Hur förebygger man? Vilka tecken skall man reagera på? Vilka blir sjuka? Hur balanserar man ambition och prestation med risken att ta på sig för mycket i vårt kravfyllda samhälle? - Kunskap och verktyg kring vår vanligaste diagnos. En personlig berättelse med så mycket teori man orkar med och önskar. Psykisk ohälsa generellt. Bland annat: Definitioner, förekomst och kostnader. Vilka drabbas och vad är tidiga tecken? Hur kan man/bör man/ska man jobba med psykisk ohälsa på arbetsplatsen?
Föreläsningarna är personliga och ärliga och med gedigen bakomliggande teoretisk kunskap. Selene är kvick och fartfylld och gör ett tungt ämne både intressant och kul och får deltagarna att verkligen tänka utanför ramarna.  
E-post: selene.cortes@mind.se  Tel: 070-440 16 13
Mer info: www.talarforum.se/selene.cortes www.mind.se 

Rebecca Anserud – Ett bipolärt hjärta
Rebecca berättar blottande och modigt om sina erfarenheter av bipolär sjukdom och vågar bjuda på sig själv. Publikens reaktioner resulterar i både skratt och tårar och lämnar ingen oberörd. 
Rebecca Anserud är en driven entreprenör inom frågor rörande psykisk ohälsa. Hon är bland annat författare till boken Ett bipolärt hjärta, syns ofta i media och är en känd föreläsare. 
E-post:  kontakt@rebeccaanserud.com Tel: 070-221 77 50  
Mer info: https://www.facebook.com/RebeccaAnserudOfficial/?fref=ts

Anna-Clara Skogholt – föreläser om psykiska olikheter och psykisk ohälsa.
Anna-Clara är (H)järnkollambassadör. ”Jag brinner för en värld där vi tillgodoser behov och inte utövar dömande och makt. ” 
Rebecca Anserud rekommenderar: Anna-Clara och jag har jobbat ihop på olika uppdrag runt om på flera orter i Sverige och jag har sett henne föreläsa på SKL och Health Hack Day. Hon är fantastiskt duktig! Klok och en bra föreläsare.
E-post:  annaclarasmail@gmail.com Tel: 070-781 75 80
Mer info: https://www.facebook.com/AnnaClaraSkogholt/

Pia Röjdeby – Vikten av att bygga sin hälsa för att vara i balans.
Pia Röjdeby är Hjärnkollsambassadör med egen erfarenhet av bipolaritet.
E-post: pia.rojdeby@akademiska.se Tel: 076-724 89 75

Sondra Karlsson – Glitterblicken – om att upptäcka att din svaghet kan vara din bästa styrka
Sondra önskar med sin föreläsning minska fördomar och funderingar kring bipolär sjukdom, och hjälpa andra som har diagnos som känner att det är en stämpel att våga be om hjälp för att må bättre.
E-post: glitterblicken@gmail.com Tel: 072-707 71 58
Mer info: www.bakomglitterblicken.se

Malin Emanuelsdotter – en föreläsning om självskadebeteende
Malin Emanuelsdotter, föreningen SHEDO, föreläser om sina egna erfarenheter av självskadebeteende. Malin vill visa att trots att man har ett långvarigt destruktivt beteende så går det att bryta mönstret och börja må bra igen.
E-post: malin.emanuelsdotter@gmail.com  Tel: 070-242 16 36 
Mer info: www.shedo.se/omshedo/lokalrepresentanter/  

Linn Bark -Tvångssyndrom 
Prova på att sjunga med hela din kraft och ta del av sångens betydelse i Linn’s resa…. Linn Bark föreläser om psykisk ohälsa - En komisk berg och dalbana om ett liv med spretande toner. Linn föreläser med lättsamhet  och komik om sitt liv och psykiska besvär och hur livet kan te sig i olika situationer med en diagnos i bakgrunden. 
Linn Bark är en 28-årig tvåbarnsmamma som ser sig själv som en kreativ entreprenör: körledare, författare, tecknare, sångerska och föreläsare.  "Mina föreläsningar handlar om min kamp mot mitt tvångssyndrom m.m. och belyser någonting som, i dagens samhälle, kan uppfattas som sårbart och skamligt och jag presenterar mina erfarenheter med viss komik. Komiska berättelser om hur psyket kan strula till det för en. Historier från mitt berg-och-dal-bana-liv med psyket i fokus. Om tabun, skammen och rädslan.  Förlossningsdepression.  Att gå i skolan och möta arbetslivet med en psykisk sjukdom. Hur anhöriga spelar in. När kärlek och psykisk sjukdom möts. Hur kroppen kan ta stryk av psykisk sjukdom. 
E-post:  linnhanssenbark@hotmail.se  Tel: 073-939 12 59  
Mer info: http://linnbark.webnode.se/

Jessica Stigsdotter Axberg "MrsHyper" - ADHD 
”Föreläsningar ska vara inspirerande och lärande på en och samma gång. Det kan vara ett tungt ämne att prata om diagnoser, så för mig är det viktigt att blanda in mycket humor. Jag tror att vi behöver kunna skratta åt det jobbiga, för att komma vidare och göra det lättare för oss själva.” Föreläsningsförslag:  Flickor har också adhd – det ser bara lite annorlunda ut.  Jippie jag har adhd – om adhd & strategier mixat i en salig röra.  Vi har Axberger - För anhöriga och all omgivning kring barn och vuxna med NPF-diagnoser.
E-post: hello@mrshyper.se  Tel: 070-820 39 72 
Mer info: www.mrshyper.se

Lasse Andersson - ADHD och Aspergers syndrom 
"Jag heter Lasse Andersson och är något så annorlunda som en person med eget funktionshinder som föreläser om ADHD och Aspergers syndrom men är fokuserad på metoder och förhållningssätt. Fokus ligger på hur gör vi och utifrån lång erfarenhet, 30 år i arbete med människor, kopplat till exempel från detta och min egen bakgrund. Min ADHD är aldrig ett hinder för mig men ofta för min omgivning. Jag lägger in en stor portion humor och vi får aldrig glömma det positiva."
E-post: lasse@adhd-coaching.se Tel: 076-263 28 60
Mer info: www.adhd-coaching.se

Teater Kaos1 - Borderline 
”Imorgon ska Du bestiga Mount Everest”  - en pjäs om psykisk ohälsa Vårt syfte är att bryta tystnaden kring, och öka kunskapen om, psykisk ohälsa. Pjäsen är informativ, med inriktning mot diagnosen Borderline personlighetsstörning. Den  är till stor del baserad på våra egna erfarenheter av hur det kan vara att leva med diagnos. Vår förhoppning är att kunskap och förståelse för psykisk ohälsa ska öka efter att man sett pjäsen, som på 45 minuter beskriver en inre själslig resa, mellan himmel och helvete.
E-post: teaterkaos1@gmail.com Tel: 0736-30 53 51 eller 0737-22 93 01
Mer info: https://www.facebook.com/teaterkaos1/info?tab=page_info

ReAgerA Forumteater
belyser olika teman inom psykisk hälsa. Forumspel är en interaktiv metod som skapar ett aktivt deltagande från publiken. Man bokar själv det tema man önskar.  
E-post: olls@spray.se  Tel: 070-462 75 93
Mer info: www.reagera.dinstudio.se/1/16/hem/

Psykisk hälsa – och hur man behåller den, 8 kortfilmer 
Detta är en serie av åtta kortfilmer som alla handlar om hur man bevarar sin psykiska hälsa i en tillvaro som inte alltid är så lätt att leva i. Filmerna blandar allvar och humor. De har enkla och begripliga budskap och är gjorda för att passa både gammal och ung. De åtta delarna kan ses fristående men fungerar bäst i nummerordning. För dig en kostnadsfri samverkansproduktion mellan Samordningsförbunden i Västmanlands län och Västmanlands kommuner och landsting, VKL. 
http://www.samordningvastmanland.se/vastmanland/film-psykisk-halsa.shtml