Tillbaka

Förenar nytta med nöje

Förenar nytta med nöje

Veckans ledare: Helena Sigvardsson! Som volontär på ett asylboende utanför Varberg möter Helena många människor från olika länder.

Hon leder bland annat studiecirklar i svenska för nyanlända.

- Utgångspunkten är att vi ska ha roligt och förena nytta med nöje. När jag och de andra volontärerna kommer till asylboendet blir det ett avbrott i den långa väntan på asyl många av dem upplever.

Till vardags är Helena gymnasielärare i svenska och religion på Peder Skrivares skola i Varberg.

Minst två kvällar i veckan är det volontärer på asylboendet. Tillsammans med drygt 20-talet andra volontärer fördelar de arbetet. Det är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Röda Korset.

- Jag har varit volontär på asylboendet i snart två år. Där bor 180 människor och jag kommer ofta i kontakt med 70 av dem i mina grupper. Det är människor från framför allt Afghanistan, Eritrea och Syrien.

- Genom Röda Korset kan vi ge dem psykosocialt stöd. Studiecirklarna ger deltagarna möjlighet att prata svenska på språkcaféet. De vill inget hellre än att lära sig språket och att träffa svenskar!

På asylboendet finns också fotboll och körsång. Helena och hennes kollegor har nyligen startat en kör med asylsökande på boendet.

När Helena sammanfattar sitt arbete som volontär säger hon:

- Det är något av det mest meningsfulla jag har gjort. Jag lär mig också otroligt mycket av att träffa människor från olika länder.

-

Text: Mats Nilsson. Bild: Privat.