Tillbaka

Helger, soffor och engagemang

Anneli Ripsäter ägnar flera helger varje termin åt att lära andra hur man klär möbler. Hon är professionell möbeltapetserare i Växjö och arbetar varje dag i den egna verkstaden. På lördagar-söndagar har hon kurser för både nybörjare och dem som har lite vana. Tre helger har det blivit den här hösten.

- Då packar jag bilen full med grejor som vi kan behöva, säger Anneli, och åker till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Smedjegatan där kursen hålls.

Vid varje tillfälle är kurserna i möbeltapetsering fullbokade. Som mest har Anneli tio deltagare för att kunna hjälpa alla att komma igång. Det som ska kläs om har deltagarna med sig - det kan vara en stol eller en fåtölj.

-  Någon har haft en soffa med sig men det blir i största laget att hinna med, säger Anneli.

Hon började som studiecirkelledare för cirka fem år sedan. Då var det kvällskurser i möbeltapetsering som gällde, tre timmar per gång vid sex tillfällen.

- Det gick bort väldigt mycket tid för att plocka fram och plocka undan. Det är bättre att ha ett längre pass två dagar i rad för att bli mer effektiv hinna med mer. Deltagarna vill ju bli klara med det som ska kläs om. Dessutom verkar många ha lättare för att gå på kurs en helg än att försöka pricka in sex vardagskvällar.

Möbleringen viktig

När kurserna startar i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler är borden placerade så att alla kan gå runt dem och komma åt möbeln som ska kläs om från olika håll. Anneli börjar med en presentation och berättar om vad som ska göras med de olika möblerna. Till några behövs specialverktyg som Anneli kan tillhandahålla. När tyget är valt sätter hon deltagarna i arbete.

- Nybörjare behöver av naturliga skäl mer hjälp i början, säger Anneli, men det brukar rulla på bra.

- Viktigt för mig och för gruppen är att hålla humöret uppe. Det är roligt att klä om möbler! Med mycket skratt går allting mycket lättare.

 

--

Text: Mats Nilsson  

Foto: Lars-Göran Abrahamsson