Tillbaka

Processen lika viktig som föreställningen

- Jag vill gärna utmana och få deltagarna att lämna den trygga zonen för ett ögonblick, om de är med på det själva och oftast är de det.

Det säger Christian Fredriksson, teaterledare för Studieförbundet Vuxenskolans (SV) Teater Makalös i Partille.

Teater Makalös leds av Christian Fredriksson sedan några år tillbaka. Han har satt sin prägel på teatergruppen som består av elva personer med funktionsnedsättning.

- Vi träffas en gång i veckan på kvällstid i Kulturskolans lokaler i Partille.

Christian är dramapedagog och har varit cirkelledare i SV sedan 2002. Han har också gått kurser i SVs regi.

- Jag fokuserar inte bara på föreställningen utan också på processen. Vägen fram till färdig föreställning är lika viktig som själva föreställningen.

 I våras hade de premiär på pjäsen ”Känslan”.

- I ”Känslan” som jag skrivit tar vi upp frågor som till exempel hur vi upplever starka känslor och hur vi förhåller oss till varandra. Det är en föreställning som är baserad på deltagarnas egna önskemål. Jag har skapat roller utifrån deltagarnas behov. Nu har vi spelat pjäsen inför publik och tänker jobba vidare med den.

Kreativt arbetssätt 

- Det är något särskilt att jobba med personer med funktionsnedsättning, berättar Christian också.

Hur menar du? 

- Det handlar om att se människan bortom etiketterna. Jag får själv jobba lite extra för att se människan bortom funktionsnedsättningen, det är kreativt för mig. Jag försöker hitta olika spår för att nå fram.

Vad händer? 

- Jag vill gärna att de provar på nya saker. För deltagarna fungerar det bra och jag måste vara beredd på att vissa saker kan vara extra känsliga, säger Christian. 

--