Lättläst version saknas
Tillbaka

Seniorer, surfplattor och nya svenskar

Fem dagar i veckan leder Bengt Bengtsson studiecirklar i ny teknik hos Studieförbundet Vuxenskolan. Han finns framför allt i nordvästra Skåne. Helsingborg, Ängelholm och Landskrona är några av orterna. 

Ämnen: Att lära ut grundläggande kunskaper om sociala medier, att kunna hantera surfplattor och smartphones samt att kunna ta hand om digitala bilder och spara i datorn.

Bengt, cirkelledare på SV

- Det är många äldre som via SPF Seniorerna - som Studieförbundet Vuxenskolan samarbetar med - vill lära sig hur man använder en platta, berättar Bengt, som är inne på sjätte året som cirkelledare.

Det är inte bara äldre bland deltagarna. Studieförbundet Vuxenskolan tar in anmälningar till studiecirklarna så att vem som helst som vill lära sig mer kan vara med. Inte minst är intresset stort bland nya svenskar.

Bengt är också på äldreboenden och hjälper personalen med den nya tekniken så att de i sin tur kan visa de boende.

- Det är viktigt för bland annat dem med utländsk härkomst att kunna läsa sina hemländers tidningar. För att kommunen inte ska behöva prenumerera på en rad tidningar på olika språk kan respektive tidnings app laddas ned och tidningen läsas på skärmen.

-  Nu är det ett språkcafé på gång i Höganäs där jag också är med och har studiecirklar.

Bengts studiecirklar vänder sig i första hand till äldre med dåligt eller inget kunnande om IT, vad det är och hur det kan användas.

- Det ligger mig varmt om hjärtat att även äldre skall kunna ta del av all information, att kunna ha kontakt med myndigheter och anhöriga.

Bengts råd till alla som ännu inte använder den nya tekniken är: Var inte rädda att prova något nytt!

I studiecirklarna försöker Bengt att skapa en lättsam stämning i gruppen och att han vill vara så korrekt och rättvis som möjligt.

-

Text: Mats Nilsson. Bild: Egen