Tillbaka

Dans, studioteknik och egna idéer

Sally Sow är studiecirkelledare och verksamhetsutvecklare hos Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i  Stockholms län. Hon håller ofta till i kulturhuset Vega i Upplands Väsby norr om Stockholm. Dans och studioteknik är hennes ämnen.

Sally har sin egen sångkarriär att tänka på men den lagts en aning på hyllan just nu. Med tolv olika studiecirklar - åtta grupper i studioteknik och fyra i dans - är det fullt upp.

Det var tack vare hennes egna framträdanden på olika scener som hon fick kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan och projektet ”Vägen ut”.

-  Tjejerna som sjöng i kören visade sig vara med i  ”Vägen ut” och de tipsade mig. Jag kontaktade Pa Modou Badjie, verksamhetsutvecklare i SV, som startade ”Vägen ut”.  

 Projektet drivs av SV på flera ställen i Stockholms län, bland annat i Skogås, Jordbro och Tyresö och har gett många skoltrötta ungdomar en andra chans.

-  Vi kände varandra lite innan eftersom jag uppträtt på samma scen som Pa Modou och bandet Panetoz. Han visste att det fanns en tjänst ledig på SV i Upplands Väsby och jag sökte och fick den. Eftersom jag bor i Upplands Väsby passade det perfekt.

Sally hamnade rakt in i hetluften och fick börja jobba direkt.

-  Eftersom de flesta ungdomar i studiecirklarna är mellan 15 och 17 år – det finns både äldre och yngre med – försöker jag tänka ungefär som de. Det är inte så länge sedan jag var i den åldern själv!

- Det är viktigt att inte styra upp allting för mycket. Deras egna idéer måste få komma fram. Jag utgår från deras önskningar och var de befinner sig musikaliskt, säger Sally. 

I studieteknik ingår allt som har med studion att göra, att skriva texter och komponera musik. Sally anordnar spelningar och dansuppvisningar, skaffar föreläsare och jobbar mycket tillsammans med de andra verksamhetsutvecklarna och studiecirkelledarna i musik i Stockholms län.

-  Jag är uppvuxen på Öland och har bott i Upplands Väsby i fyra år. Här händer det så mycket att det blir svårare att nå ut och synas med våra studiecirklar och arrrangemang. Det var skillnad på Öland där lokala och regionala medier kom direkt och rapporterade när något hände.

---            

Text: Mats Nilsson. Bild: Privat