Digitala verktyg

I dessa tider är det många som undrar vilka verktyg man kan använda för att gå över till digital folkbildning. Här har vi samlat ett antal verktyg som en hjälp. Om du är cirkelledare – ny eller befintlig hos oss är du varmt välkommen att kontakta ditt lokala SV-kontor för att få hjälp att starta en digital cirkel. Allt som behövs är precis som i fysiska cirklar, ett ämne ni vill lära er och att ni är minst 3 personer, samt lite nyfikenhet på hur man kan mötas online istället! 

Idag finns det många olika digitala verktyg som går att använda i en cirkel, nedan listar vi några.

Vill du ha en digital mötesplats för din cirkel finns Learnify, där du kan skapa en grupp och utveckla ett digitalt studiematerial.

Learnify hittar du under Lärplattform

Digitala mötesverktyg för studiecirkel

WhatsApp

För de flesta tjänster krävs att man har ett e-postkonto för att kunna bli inbjuden till ett möte, dock inte WhatsApp som istället utgår från telefonnummer. En app behöver dock laddas ner till telefonen. Här kan man skapa en privat grupp där man kan chatta, gruppvideochatta, skicka bilder och filer m.m. Passar utmärkt även för seniorer eller digitala nybörjare.

Microsoft Teams

Gratis tjänst för webbmöten/samtal, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning och samarbete. Kräver registrering av konto för användaren men ej för deltagarna. För mobiler och surfplattor krävs nedladdning av appen.

Cisco Meeting App

SVs webbmötesverktyg för att skapa både webinarier, videomöten och digitala bestående rum över en längre tid, passar därför för exempelvis digitala studiecirklar. Enkel inloggning via länk för att delta, kräver ingen nedladdning av programvara/app och heller ingen e-post.

För att få tillgång till detta, kontakta din SV-avdelning.

Skype

Programvara/app för webbmöten/samtal, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning. Upp till 50 deltagare. Kräver att man har ett konto (gratis) och att man laddar ner programvara/app.

Zoom.us

Gratis webbtjänst för webbmöten/samtal med interaktiv feedback via skärm (t.ex. tummen upp) möjlighet till “break-out sessions” inom mötet, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna.

Används flitigt för digitala seminarier. Gratisvariantens begränsning är 40 minuters samtal.

Google Hangout

Gratis tjänst för webbmöten om du har ett g-mailkonto. Skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning (fler funktioner om du har ett betalkonto) Max 10 deltagare i gratisversionen.

Whereby

Gratis tjänst för webbmöten med tydliga webbadresser och möjlighet att strömma YouTube-klipp. Enkel inloggning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna. Max 4 deltagare i gratisversionen.

Facebook och Messenger

Kan användas i en kombination av en privat grupp t.ex. livesändningar En livesändning i en Facebookgrupp kan bara ses av medlemmarna i den gruppen. Sändningen kan också ses i efterhand. Fri programvara för videoinspelning och direktsändning, där ledaren kan streama sin skärm. Kräver Facebook-konto.

För att videomötas behöver ledaren även starta en Messenger-grupp utifrån gruppen (med gruppvideo och gruppchattar, vilket fungerar väl för studiecirklar). Ingen skärmdelning eller dokumentsamling.

Verktyg för digitala årsmöten

VoteIT

System för att kunna hålla digitala årsmöten, främst tänkt för textbaserade möten men kan kombineras med videomöten. Drivs av ideell förening där SV är medlemmar och erbjuder denna möjlighet till sina avdelningar och regioner främst, men vi kan även hjälpa våra organisationer och föreningar med utbildning eller uppsättning av mötetsverktyget. Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner nationellt; eva.hennevelt@sv.se eller linus.olofsson@sv.se

Easymeet

Onlinemötesverktyg inriktat på idéburna organisationer för både årsmöten och stämmor, helt digitalt eller blandat. Enkelt deltagande från olika enheter. Har årsmötesfunktioner som nominering och röstning m.m. Finns ej i gratisversion. https://www.easymeet.se/

Tipslista för ett bra digitala möten 

Testa tekniken innan, gärna genom ett testmöte 

 • Börja med att alla får säga hej och sen stänger alla av mikrofonerna (om man inte kan göra det som mötesledare) 
 • Skicka ut instruktioner i bildform för hur man sköter sin mikrofon/kamera etc. 
 • Rekommendera deltagarna att använda headset 
 • Använd chatten för att begära ordet 
 • Ha en person som leder mötet och (minst) en som sköter chatt och tekniksupportfrågor 
 • Tipsa om att stänga av kameran vid dålig uppkoppling för att spara på bandbredd 
 • Placera ut deltagarna som på en klocka, (tilldela dem en siffra som de får komma ihåg) för att enklare kunna göra en avstämningsrunda i rummet  
 • Ha vid behov ett gemensamt dokument öppet för att göra yrkanden och dokumentera 

 

Årsmötestips 

Förbered er på att mötet blir annorlunda!  

 • Skicka ut årsmötespaket med posten, för att skapa gemenskap. Paketet kan t.ex. innehålla fika/snacks (så att alla äter samma sak), röstkort, reaktionsgrejer som syns bra i videosamtal (bilder på emojisar, tummen upp, hjärta), serpentiner, profilprodukter. 
 • Fastställ att t.ex. tystnad betyder acklamation för snabb hantering av exempelvis mötesformalia. T.ex. 15 sekunders tystnad, vilket brukar räcka för att någon ska hinna sätta på mikrofonen.  
 • Inled gärna med att alla får prata och presentera sig under punkten "fastställande av röstlängd". När alla har pratat en gång sänker man tröskeln lite för att våga prata igen  
 • Låt mötespresidiet sköta själva mötet och ha 1-2 teknikansvariga som bara ansvarar för att allt funkar. Teknikansvarig tar hand om alla frågor om tekniken under mötet, kan ansvara för talarlista och förmedla talarlistan till mötesordförande.
 • Gör så mycket som möjligt innan det digitala årsmötet, så att mötet kan fokusera på att fatta beslut. Till exempel spela in filmer för att presentera propositioner eller motionerna samt meddela vem man ska kontakta för eventuella frågor på dessa. 
 • Använd upprop vid öppen omröstning och testa till exempel Mentimeter eller O365 Formulär för slutna. Ställ en fråga om ombudsnummer och nästa om rösten.
 • Gemensamma upplevelser under längre pauser – fixa en spellista på Spotify, kolla på något på YouTube, äta samma fika eller sjunga något tillsammans.
 • Ta många pauser! Det är faktiskt ganska jobbigt och långtråkigt med distansmöten. Så minipauser på några minuter gör stor nytta. Efter längre pauser kan det även vara bra att fastställa röstlängden och ha ett upprop, så att alla ombud får prata/höras. 

 

Läs mer om

Lärplattform 
Filmlär
Webbmöten
Flippat klassrum