Tillbaka

VÄLKOMMEN

Till Gotlands digitala SKAPARFESTIVAL
Här kan du se hela Livesändningen:


 

PROGRAM

• Invigning av festivalen!
Projektledare Erika Åberg inviger årets Skaparfestival och samtalar med några av dagens medverkande. 
Medverkande: Erika Åberg, Åsa Ingemansson (Röda Korset Gotland), Petra Rönnestig (Studieförbundet Vuxenskolan) och Anne Hougaard (Gotlands Folkhögskola)

----------------
• TRÄ - Om kärleken till ett material
Ruben Persson är med oss under dagen och täljer i både färskt och återbrukat trä. Dessutom får vi veta mer om Gotlands läns hemslöjdsförening och deras verksamhet.
Medverkande: Ruben Persson och Erika Åberg

----------------
• F/ACT movement - Aktivera & förnya din garderob med oss!
Mode är fantastiskt. Det är roligt, kreativt, identitetsskapande och mer än bara kläder. Hur kan vi hjälpas åt för att vända modeindustrin till en mer hållbar riktning? Och hur kan vi som konsumenter vara med och påverka?

Genom F/ACT Movement samarbetar kommuner, företag och konsumenter med varandra för att hitta nya spännande lösningar! Studieförbundet Vuxenskolan ansvarar för projektet på Gotland.
Medverkande: Projektledare Ann-Charlotte Malm och Marie Barck, SV Gotland  
Se alla F/ACT Movements Remakeskola-filmer här >>

Textilsmart 
- se alla tipsfilmer från Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket tillsammans >>

----------------
• Farmors garderob
Kläder efter farmor, mormor, svärmor och mamma. I ett samtal mellan Erika Åberg och Yvonne Bergqvist får vi möta några av Yvonnes utvalda favoriter ur hennes rika samlig av plagg. Det blir samtal kring material, färger och utformning och snitt utifrån samlingen av kläder från 40-talet och framåt, med en tyngdpunkt på 60-70-talet. Många av kläderna i samlingen är hemsydda eller svensktillverkade. Dessutom ett samtal om att värdera kläderna - laga, vårda och bära. Hur gör vi egentligen - och vad kan vi lära oss av Farmors garderob?
Medverkande: Yvonne Bergqvist och Erika Åberg


----------------
• Annas tvåleri
Hur påverkas vi av alla kemikalier runt omkring oss, och behövs de verkligen i vår vardag? Varför är det bättre för både kropp och hår att tvätta sig med tvål, och kan man verkligen diska med rapsolja?
Medverkande:  Anna Lind och Erika Åberg----------------
• Avslutning
Tillsammans med gästerna från invigningen avslutar vi dagen, svarar på frågor och funderar på vad vi har lärt oss i dag om kloka material. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Föreläsningar, filmer och mer inspiration:

• Länshemslöjdskonsulenterna på Gotland bjuder tillsammans med Gotlands läns hemslöjdsförening, in till digital visning av broderiutställningen DJUR & ODJUR -  broderiuppropet som kom till pga pandemin.

BRODERIUTSTÄLLNINGEN DJUR & ODJUR 
Slöjd- och formkonsulenterna på Gotlands Museum och Gotlands läns hemslöjdsförening bjuder in till digital visning av Djur & odjur - ett kollektivt broderi skapat av 600 personer under coronavåren och -sommaren 2020! Deltagarna är spridda över hela Sverige och några är från Gotland. 

Projektet är ett samarbete mellan Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland och flera av Sveriges hemslöjdsföreningar. Hemslöjdskonsulent Sara Degerfält berättar mer i denna film, som gjordes inför vernissaget på Göteborgs Naturhistoriska Museum den 4 feb 2021. Utställningen kommer till Gotlands Museum 15-28 mars -  på grund av corona blir alla aktiviteter digitala.
Medverkande: Anso Norling, Gotlands Museum, Gotlands läns hemslöjdsförening----------------

• Gutefåret och den gotländska ullen 

Klokt material – älskat, hatat och borttappat? Gutefåret har tre sorters fibrer och personlig unik mönstring på pälsen. Vilka förutsättningar Gutefåret har! Ullen och skinnet, på vilket sätt kan de förädlas och hur kan vi ta vara på dem?
Föreläsare: Birgitta Nygren 


----------------
• Textil Gotland berättar om sin verksamhet, förmedlar lite av sin kärlek till ett favoritmaterial och bjuder på lite ulltips!
Medverkande: Textil Gotland ----------------
• Recycle Design Återbruk, Eskilstuna Folkhögskola berättar mer om den unika miljön ReTuna där deras utbildning håller till och om vad man gör under den unika utbildningen hos dem som kombinerar återbrukshantverk och design med kunskap kring materialflöden och produktionsförhållanden. Dessutom bjuder de på återbruksinspiration med några korta workshop-filmer!

 
Rundvandring - Eskilstuna Folkhögskola Recycle Design >>
Workshop - stolsdyna >>
Workshop - laga stol >>
Workshop - anteckningsbok >>
Workshop - naturlig färgning >>

----------------
• Fönstervård för den late
Att vårda fönster kan vara okomplicerat och behöver inte ta hela semestern i anspråk. Under ett samtal mellan byggnadsvårdare Per Ehn och Erika Åberg resonerar vi kring noggrannhet, om vad man kan göra själv och hur det går till. Om grunderna i miljövänlig och traditionell fönstervård.
Medverkande: Per Ehn ----------------
• Ett vykort från ett ulltvätteri
Vi gör ett digitalt besök på Ullkontoret - ulltvätteriet i Endre här på Gotland. 
Medverkande: Ullkontoret ----------------
DESSUTOM
• Skaparkonsert!
Musiklinjen på Gotlands Folkhögskola ger konsert med rykande färsk nyskriven musik av årets deltagare! Gå in och lyssna och njut av texter, toner, röster och instrument i spännande arrangemang. 

Våra grundorganisationer Röda Korset Gotland, Gotlands Folkhögskola och Studieförbundet Vuxenskolan Gotland medverkar på olika sätt under dagen och presenterar sin verksamhet och berättar vad hållbarhet, kreativitet, innovation och inte minst kloka material är för just dem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEDVERKANDE INSPIRATÖRER

Per Ehn är lärare vid Gotlands folkhögskola. Per har mångårig erfarenhet från arbete vid Gysinge Centrum för byggnadsvård, Sveriges första och kanske främsta byggnadsvårdscentrum. 

Birgitta Nygren var hemslöjdschef och länshemslöjdskonsulent här på ön mellan 1987 och 2014. Innan dess chef för Dalarnas hemslöjd i Falun. Dessutom har hon undervisat flitigt på de textila utbildningarna här på ön - på Desideriaskolan i Visby och på Gotlands Folkhögskola i Hemse - i slöjdhistoria, formgivning, broderi, vävning och inte minst ullkunskap. Det är all denna erfarenhet och kunskap som är utgångspunkt för dagens föreläsning. 

Gotlands länshemslöjdsförening förmedlar kunskap och för det handgjorda kulturarvet vidare med verksamhet över hela ön. Läs mer här >>

Yvonne Bergqvist har ett stort intresse för kläder och deras historia. Det är framför allt vardagskläder som fångar intresset men även festkläder med
fina detaljer - i Farmors garderob får vi möta precis det. 

Anna Lind - Annas Tvåleri
Intresset för kemi och att alltid vilja veta vad saker innehåller ledde till att Anna började tillverka rengöringsprodukter, hudvård och kosmetika med kloka väl valda ingredienser. I dag gör hon just det; tillverkar ekologiska tvålar (med mera) för hand i ett litet rött hus mitt på Gotland. Läs mer här >>

Recycle Design - återbruk på Eskilstuna folkhögskola går nu på sitt trettonde kloka år. Under utbildningen utforskar deltagarna under året tillsammans i teori och praktik kreativa sätt att ta sig an de lokala och globala utmaningarna för 2000-talet. I kursen kombineras återbrukshantverk och design med kunskap kring materialflöden och produktionsförhållanden. Läs mer här >>

Textil Gotland är en intresseförening och nätverk för textilt verksamma personer på Gotland. Vi ordnar utbildningar, workshop, studieresor, studiebesök med mera. Läs mer här >>

Ullkontoret Sedan starten 2016 är Ullkontorets tvättlinje i Endre inte bara Gotlands största ulltvätteri utan även det enda storskaliga ulltvätteriet i Sverige. Här tvättas ca 2 ton ull om dagen under vår och höst när tvätteriet är igång! Läs mer här >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STORT TACK TILL VÅRA SPONSORER:

GULD
• Fruntimmerssamfundet
• Region Gotland
• Stiftelsen Engelbrekts Barnavårds- och Husmodersskola
• DBW
• Stiftelsen Anna Borgeryd minnesfond
• Länsstyrelsen

SILVER
• Baltic Wool Conference

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARRANGÖRER:

Röda Korset GotlandGotlands Folkhögskola
Studieförbundet Vuxenskolan Gotland