Lättläst version saknas

Impuls är Studieförbundet Vuxenskolans tidning som kommer ut med fyra nummer per år.

Utvalda artiklar från nummer 1, 2023.
Hela tidningen finns att läsa längre ner på sidan.

Gott nytt folkbildningsår!

Ett nytt år har inletts och det har på många sätt, säkert för dig som för mig, börjat både bra och dåligt. Dåligt för att situationen i världen förvärras till exempel vad gäller kriget i Ukraina, demokratiprotesterna i Iran med dess fruktansvärda följder, det grymma som händer i krigets Kongo. Dåligt också för att klimathotet med dess negativa förändringar kommer allt närmare och för att världens ledare inte i handling gör det man borde veta att man måste göra. Dåligt för att många människor får en alltmer utsatt situation eftersom prisökningar och inflation urholkar ens resurser.

Bra för att vi som studieförbund verkligen haft möjlighet att möta människor som har flytt till oss med möjlighet till språkkunskaper likväl som annan kunskap liksom värdefulla nätverk och kontakter. För att vi på olika sätt kanaliserar ett ideellt engagemang som förändrar människors liv till det bättre både i när och fjärran.

LÄS LEDAREN

Ekologisk mat från Roslagens famn

– Det är många tjänstemän som ska ha lön av det som vi producerar. Det säger Anette Gustawson som tillsammans med sin man Jacob driver Billinge gård i Roslagen.

Grusvägarna i Roslagen är isiga men landskapet bedårande vackert i soldiset. Billinge gård syns på långt håll och när jag närmar mig tvingas jag köra in på en avtagsväg för att släppa förbi en stor tankbil som varit på gården och hämtat mjölk.

Billinge gård är en mjölkgård men som alla mjölkproducerande gårdar har den även köttproduktion. Här finns också ett mejeri och i gårdsbutiken kan du därför köpa den egenproducerade yoghurten, filen och lågpastöriserad mjölk samt en del produkter från andra gårdar i Roslagen.

LÄS HELA ARTIKELN

Föreningsliv

Att ta plats på en större arena, få kontinuitet och introducera ungdomen för det immateriella kulturarvet – det är en utmaning för Hembygdsförbundet idag.

– Vi vill jobba för kulturarvet i stort, inte bara för att hålla hembygdsgårdarna i ordning, säger Anna-Karin Andersson, förbundsordförande i Sveriges hembygdsförbund.

LÄS HELA ARTIKELN

Läs senaste numret

Impuls 4 2022

Impuls 3, 2022 hittar du som PDF här.

Impuls 3 2022

Impuls 3, 2022 hittar du som PDF här.

Impuls 2 2022

Impuls 2, 2022 hittar du som PDF här.

Impuls 1 2022

Impuls 1 2022 som pdf hittar du här.

Impuls 4 2021

Impuls 4 2021 som pdf hittar du här.

Impuls 3 2021

Impuls 3 2021 som pdf hittar du här.

Impuls 2 2021

Impuls 2 2021 som pdf hittar du här.

Impuls 1 2021

Impuls 1 2021 som pdf hittar du här.