Tillbaka

Med appen som sällskap

Att promenera är en enkel och gratis motionsform som passar de flesta. Om man samtidigt vill lära sig något på sin vandringstur finns det en uppsjö av promenadappar som både är gratis och roliga att ladda ner i mobiltelefonen.

Apparna vägleder en i storstadsmiljöer, naturen eller i lokala närområden. Och kan användas av alla åldersgrupper. Ämnen kan vara allt från hur du odlar en tomat till ljudberättelser om författares liv och historiska monument. Här kommer några tips på appar som du kan använda dig av när du är ute och promenerar.

Go Glad

Go Glad har utvecklats tillsammans med personer som har funktionsvariationer. Syftet är att förbättra den fysiska, psykiska och sociala hälsan på ett kul sätt. Innan du börjar turen skapar du ett konto och väljer en avatar (en elektronisk representation av dig själv) som antingen går eller sitter i rullstol. Efter att ha gått igenom den obligatoriska introduktionen börjar promenaden.

Du ska samla, odla, plantera och tar hand om virtuella frön, tills det är dags att skörda ingredienser till ett virtuellt recept. Man promenerar runt i sin fysiska miljö och sår virtuella frön kopplade till den verkliga platsen. Det här är en app som passar personer i alla åldrar och kan med fördel användas av hela familjen, varsomhelst i Sverige.

För dem som har svårt att röra sig eller gå långt är Go Glad en perfekt app eftersom en rundtur tar cirka 15 minuter och det går bra att ta en paus då och då.

Be here then

Be Here Then vänder sig till både turister och lokala som vill veta mer om Malmö, Lund och Helsingborg. Appen berättar historien om byggnader, människor och platser i dåtid, nutid och framtid.

De som har utvecklat appen är historie- och samhällsintresserade, Malmö stad och fastighetsägare. Appen är enkel att använda och vandringsturerna är tydligt markerade. När man är framme vid en plats trycker man på informationsknappen i appen och får veta historien bakom plats, byggnader eller historiska personer. Dessutom kommer det upp en eller flera bilder som visar hur platsen såg ut tidigare.

Det tar tid att gå runt till de olika platserna och att läsa informationen men den här appen väcker nyfikenheten och lusten att få veta mer om hur en stad förändras genom historien. Det är också kul att jämföra nutida bilder med dåtida. Liknade appar finns i många kommuner över hela Sverige.

ActiveQuiz

Den pedagogiska appen ActiveQuiz kombinerar fysisk aktivitet med inlärning. Den funkar som en digital tipsrunda där frågorna kommer allteftersom deltagaren går ett förutbestämt antal steg. ActiveQuiz är inte beroende av geografisk plats eller avstånd.

Under pandemin var det många arbetsplatser och skolor som använde sig av appen för att få personal och elever att röra på sig.

Det här är en rolig app som passar alla åldrar och även människor med funktionsvariationer. Roligast blir det om det är ett gäng som är ute och promenerar eftersom frågorna är kluriga och det kan bli många skratt och diskussioner.

Text: Soledad Cartagena