2024-05-03

Projektet Vår röst har beviljats medel från Arvsfonden

Studieförbundet Vuxenskolans Regionförbund i Skåne har beviljats medel från Allmänna Arvsfonden för projektet “Vår röst”. Detta initiativ riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Vår röst kommer pågå under tre år och drivs i nära samverkan med FUB och Inre Ringen Skåne. I projektet får målgruppen verktyg för att göra sina röster hörda. Vi utforskar journalistiskt berättande, skrivteknik, rörlig bild, intervjuer och tal inför publik. Det material vi skapar kommer att publiceras på en plattform som projektet tar fram och som efter projektet övergår till Inre Ringen.


Inför valet 2026 samverkar vi med studiecirklar inom metoden Mitt val. Mitt val är en studiecirkel som utvecklades för drygt tio år sedan med lättläst information om hur vår demokrati fungerar. Den gör röstning och politiska frågor tillgängliga för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi kommer att rapportera om viktiga valfrågor och bjuda in politiker för utfrågningar tillsammans med Mitt val.


Vi tar fram studiematerial och en cirkelledarutbildning med handledningsmaterial. Detta gör det möjligt för personer med intellektuell funktionsnedsättning att bli cirkelledare i Vår röst-metoden. Metoden kommer att spridas via nätverksträffar och sociala medier, och materialet kommer att vara tillgängligt även efter projektets avslut.


Inom kort publicerar vi en projektsida för Vår röst här på hemsidan. Har du frågor om eller vill engagera dig i projektet nu kontakta gärna:

Rebecca Sjöstrand, utvecklingsledare, rebecca.sjostrand@sv.se