2024-04-29

Jag vet av erfarenhet vilken viktig roll SV kan spela när det gäller demokratifrågor

Möt Lars Hansson, nyvald ordförande för Centerpartiet Skåne i en intervju om drivkrafter, politiska prioriteringar och folkbildning.

Hej Lars och grattis till ditt nya uppdrag!


Vem är du, berätta gärna lite om dig själv.

Jag är 69 år, bosatt i Helsingborg. Jag har fru, fyra barn och en hund. I min ungdom var jag ordförande för CUF i både Ronneby och Helsingborg. Jag har jobbat inom Tullverket en stor del av mitt yrkesliv, bland annat som tullkriminalare med uppgifter som spanare, förhörsledare och narkotikainformatör. Har även varit utbildningsledare på Tullskolan. År 2004 blev jag utnämnd till nationell specialist i drogfrågor, en tjänst som jag innehade till min pensionering 2019.


Inom politiken har jag haft uppdrag som både ledamot i kommunfullmäktige och regionfullmäktige men också ordförande i AB Helsingborgshem och 1:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.


Vad driver dig och vilka är de viktigaste frågorna?

Det som hela tiden har drivit mig både inom politiken och mitt arbete på Tullverket, har varit att försöka skapa ett bättre samhälle och då för alla.


I min yrkesroll har jag kommit mycket i kontakt med kriminalitet och drogmissbruk. Inom politiken har jag försökt att kämpa för ett socialt liberalt samhälle, där alla ska finna en plats, oavsett var man bor eller vem man är. Klimatfrågan är för mig superviktig, då vi inte kan eller får vältra över problemen till kommande generationer. I Skåne måste vi lägga fokus på klimatet, infrastrukturen och välfärdsfrågorna.


Berätta om hur du ser på folkbildningens betydelse i samhället

Jag vet av erfarenhet vilken viktig roll Studieförbundet Vuxenskolan kan spela när det gäller demokratifrågor, men också inom landsbygden, funktionsrätt, föreningsliv och integration.


Jag har även sett hur SV kan bidra till att minska den ofrivilliga ensamheten och psykiska ohälsan. Vi får inte heller i dessa tider glömma att SV faktiskt utgör en del av civilförsvaret. Det är därför oerhört viktigt att politiken förstår vilken viktig roll SV och andra studieförbund spelar, när det gäller folkbildningens värde för samhället.


Tack Lars och lycka till!


Centerpartiet är en av tre grundorganisationer för Studieförbundet Vuxenskolan