2023-01-17

Lär känna föreningen Uppsala Amatörastronomer

En av alla föreningar som vi på Studieförbundet Uppsala län samverkar med är den ideella föreningen Uppsala amatörastronomer som startades 1980. Ett av föreningens huvudsyften är kunskapsspridning om populär astronomi.

Vi har pratat med föreningens ordförande Lars Hermansson som berättar om att den externa verksamheten bla innefattar visningar av stjärnhimlen för allmänheten vid Uppsalas gamla observatorium i Observatorieparken varje stjärnklar tisdag större delen av året. Föreningen arrangerar också möjligheter för allmänheten att bevittna intressanta astronomiska händelser såsom stora kometer, sol- och månförmörkelser eller Merkurius- och Venuspassager framför solskivan.


Den interna verksamheten domineras av föreningsmöten där medlemmarna får hjälp att fördjupa sig i sitt astronomiintresse. De erfarna delar med sig av sina kunskaper om allt från det enkla till det avancerade. Det kan handla om allt ifrån hur man hittar något i sitt nyinköpta teleskop till hur man med mer eller mindre enkla medel kan bidra till den astronomiska forskningen på sin fritid och på egen bekostnad. Detta anknyter till den ursprungliga betydelsen av ”amatörastronomi”.


Exempel på den folkbildande verksamhet där föreningen samverkar med oss på Studieförbundet Vuxenskolan är möten med inbjudna föredragshållare, torsdagsträffar med specifika teman och stjärnträffar på föreningens egna observatorium utanför Uppsala.


Lars Hermanssons personliga engagemang i Uppsala amatörastronomer började redan i och med bildandet av föreningen 1980. Han valdes som föreningens första ordförande vid bara 18 års ålder. Ordförandeklubban har passerat genom många händer men alltid återkommit till Lars efter att medlemmar lämnat Uppsala för att gå vidare i sina karriärer.


Lars berättar att hans astronomiintresse är djupt rotat sedan de tidiga tonåren. Det bästa med föreningsverksamhet tycker han är den sociala biten. Det är mycket roligare att göra saker tillsammans än att hålla på själv och han har fått många nya vänner genom åren. Att vara med i en föreningsstyrelse innebär också ett ansvar att ha en bra verksamhet med kvalitet. Ett knep i styrelsen för uthållighet i verksamheten är att den anpassas till vad styrelsemedlemmarna själva tycker är kul. Det är viktigt att ingen tvingas driva något mot sin vilja i en ideell förening.


Den som vill veta mer – och kanske delta i en aktivitet – kan läsa mer på föreningens hemsida HÄR.


Tack Lars för att du berättade för oss!