2022-11-01

Maria Tomsby - vår klimatsmarta cirkelledare

Vi fick en pratstund med vår kursledare Maria Tomsby som håller kurser hos oss på SV i Klimatsmart trädgård och tog chansen att ställa några frågor.

Vem är du, Maria – kan du inte berätta lite om din bakgrund och var du är i livet just nu?

- Jag har alltid odlat – kruka, balkong, kolonilott, villaträdgård, naturtomt – det spelar ingen roll! Det viktiga är glädjen och tillfredsställelsen att sätta frön och plantor i jord, se det växa och till sist få skörda för att äta eller njuta av på annat sätt.

Jag är uppvuxen på landet med en stor del självhushållning, vi båda odlade och hade djur. En stor del av mitt vuxenliv har jag dock bott i städer men alltid odlat mycket och där jag kommit åt.

Sedan ett par år tillbaka är jag i färd med att ställa om till en mer hållbar livsstil. Jag har flyttat ut på landsbygden där jag har nära till odling för självhushållning, jag jobbar lite mindre och närmre där jag bor, är mycket ute i naturen och lever lite mer avskalat. Det ger mig möjlighet och tid att göra det jag tycker är viktigt och roligt.

Av en ren slump hittade jag en utbildning i permakulturdesign och jag blev nyfiken. Det var ju precis så här jag tänker och jag hamnade helt rätt. Permakulturdesign handlar om att utgå från de förutsättningar man har på sin odlingsplats, att skapa kretslopp och ekosystem som härmar naturen helt enkelt. 


Hur kommer det sig att du blev kursledare? 

- Jag ville gärna kombinera trädgårdsintresset och läraryrket med min utbildning till certifierad permakulturdesiger och då var steget inte långt till att bli kursledare. Jag tycker att det är viktig kunskap att sprida, det är roligt att träffa andra människor utanför mitt ”vanliga” sammanhang och att lära av andra.


Berätta lite om kursen/kurserna du håller

- Jag har varit kursledare på SV i två år och lett min kurs Klimatsmart trädgård i Uppsala, Enköping och Östhammar och det är alltid lika spännande att möta nya grupper.

Kursen handlar om att odla på ett mer hållbart sätt och smart sätt. Deltagarna lär sig permakulturdesigna sin egen odlingsplats, fokus ligger på arbete med skissen över den egna trädgården och att få med sig handfasta tips och idéer att ta med hem. Kursen avslutas ofta med ett praktiskt och kreativt moment t ex att skapa kransar med material från trädgård och natur.


Vad är det bästa med att jobba inom folkbildningen?

- Det är mötet med andra som delar ett intresse och ger av erfarenheter och kunskaper. Som kursledare lär också jag mig massor och får delta i en grupp som utvecklas tillsammans. Det är häftigt!


Tack Maria för att du delat med dig till oss!