2024-02-13

Älvis flyttar in

En mötesplats för unga i folkbildningens tecken

I en förstudie under hösten undersökte Petter Kauttmann, SV Väst förutsättningarna för ett förenings- och kulturhus vid Älvängens station. Drömmen var att SV Väst och Vi Unga skulle kunna tillgodose önskemål och behov hos målgruppen motorintresserad ungdom. 

Vid samma tidpunkt blev vi erbjudna att hyra en 1500 kvadratmeter stor verksamhetslokal. Då växte idén om att ordna en motorgård för unga fram. Vi valde därför att börja verksamhet på en femtedel av ytan och nu har vi flyttat in.


ÄLVIS, en mötesplats för unga i folkbildningens tecken, ett förenings- och kulturhus där tillsammansksp utvecklas mellan individer, föreningar och över generationsgränser. På riktigt!


— Vi insåg vinsterna i att "krocka" olika verksamheter och att skapa möten som genererar utveckling. Vi såg också möjligheter för unga att, tillsammans med SV Väst och Vi Unga, öka delaktigheten i föreningslivet, menar Lola Stenson, SV Väst och Petter lägger till:

— I samarbetet med Ale kommun skulle vi kunna bygga fortsatta strukturer för utveckling där kulturskola och fritidsgård tar slut. I samnyttjandet av lokaler kan vi koppla ihop kommunala aktiviteter med föreningsdrivna verksamheter som gynnar föreningslivet och som erbjuder fortsatt utveckling av ung organisering i samverkan med äldre. Genom att knyta alla föreningar och unga längs älven till en och samma plats, skulle vi kunna bygga upp de sammanhang som såväl unga som äldre behöver för att skapa inkludering och hållbarhet i vårt samhälle. 

— Unga arbetsgruppen har skapats och flera workshops har genomförts, kontakter med kommunen har tagits och föreningslivet har kartlagts. Resultatet pekar på att ett stort behov finns och att detta skulle kunna vara ett kliv in i framtiden för SVs verksamhet och för att synliggöra folkbildningen så att den blir relevant för fler, utbrister Lola glatt.