2024-01-10

Gamla filmer från Sveriges eget Alaska

Kanske sitter du på ett gammalt foto eller en Super8-film som du har fått från din mor- eller farförälder när de besökte Alaska i Strömstads skärgård? Eller har du ett från när du var där själv?

Kanske sitter du på ett gammalt foto eller en Super8-film som du har fått från din mor- eller farförälder när de besökte Alaska i Strömstads skärgård? Eller har du ett från när du var där själv?

Kom och lämna in dina gamla filmklipp och stillbilder och bidra till en bättre film om guldgräverskan Hilma Svedal som skapade denna blomstrande oas. Ett livsverk med krukor, urnor, murar, soffor och mycket mer av sten som pryddes med vackra växter och värdshuset Golden Inn där hon bakade och serverade goda kakor och kaffe.

Har du inte möjlighet att lämna in på plats eller har videoklipp som behöver skickas är du självklart välkommen att kontakta projektledaren för en annan lösning: maria.knutsson@sv.se.

Det EU-finansierade Leader-projektet Alaska 2.0 vill gärna ta del av hur det såg ut på Alaska under sina glansdagar.

Vi efterfrågar gamla filmer eller stillbilder:

  • Från 1930-40-50-60-talen.
  • Svart/vita eller färg.
  • De ska vara skarpa. Några ska gärna vara närbilder, gärna på Hilma också.
  • Det kan vara bilder på bad, dans, fikastunder, promenader eller båtturer på väg till Alaska.
  • Fint om bilderna visar känslor; glädje, skratt, avkoppling, gemenskap, romantik.
  • 5-10 bilder per person.
  • Lägg bilderna i ett stadigt kuvert, som också innehåller en lapp med namn, adress och telefonnummer till den som ska ha tillbaka bilderna.
  • Kuverten fås åter på projektets kontor när urvalsprocessen är genomförd. Du blir kontaktad av projektledare eller regissör.
  • Vi hoppas att det finns någon i detta avlånga land som vill dela med sig av sina gamla filmklipp eller foton från den tiden. Det skulle betyda oerhört mycket för den kommande filmen och resten av projektet, hälsar projektledare Maria Knutsson. Vi vill bara låna bilderna. Du kommer att få tillbaka dem.

Välkomna till Strömstads Infocenter 27 januari mellan 11-13 

Om Alaska och projektet.

Hilmas Alaska är ett livsverk, skapat av guldgrävaren och äventyraren Hilma Svedal, i form av en sten- och blomsterträdgård. Förr med värdshuset Golden inn där Hilma och många med henne bakade bröd och andra bakverk. Alaska var omåttligt populärt på 1930-60-talet. 1962 brann värdshuset ner och har aldrig återskapats. Hennes fantastiska stenarbete till trädgård kan du fortfarande besöka med M/S Sara sommartid: www.selincharter.com/alaska.


Projektägare till Alaska 2.0 är Studieförbundet Vuxenskolan Väst och projektet är finansierat av medel från Leader Bohuskust och gränsbygd samt Jordbruksverket. Strömstads kommun och Bohusläns museum är medfinansiärer. Initiativtagare är Trädgårdsresan.