Akrylkurs

Om kursen

Välkommen att upptäcka akrylmåleriets möjligheter. En praktisk kurs om 6 tillfällen där du får lära känna och utveckla akrylfärgen som målarmedium. Kursen är tänkt att visa hur färgerna fungerar samt som inspiration och grund för att ta ditt måleri till nya höjder. Skaparglädje står i fokus och den kommer att varvas med både teknik och teori. Vi kommer tillsammans att gå från grund till färdig målning .

Målgrupp
Kursen vänder sig både till dig som är nybörjare eller mer erfaren och som vill upptäcka akrylmåleriets många möjligheter.

Mål
Genomförd kurs innebär att du har fått utforska akrylfärgernas värld och provat på flera olika sätt att använda detta mångsidiga målarmedium. Du kommer att ha fått förutsättningar att färdigställa en bild där vi gemensamt startat från grunden och jobbat oss genom några grundläggande steg - från blank duk till färdig tavla.

Innehåll
1.) Materialet, hur funkar det? Genomgång och praktiska övningar.
2.) Bakgrunder och förberedelser (Den viktiga lekplatsen)
3.) Motiv eller inte? (Enkel teori om färgval och komposition) Skisstekniker.
4-5.) Eget måleri, personlig stöttning och gemensam bildanalys
6.) Att färdigställa.
Alla lektioner kommer att vara fyllda av små övningar, tips och idéer. Det kommer att finnas tid för frågor, fika och gemensam reflektion.

Studiematerial
-Akrylfärg på tub. För att kunna blanda färger och slippa skaffa många på en gång rekommenderar jag att börja med grundfärgerna: Gult, Rött Blått + Svart och Vitt i mindre tuber.
Det går bra med enkla märken tex, Dollar Store eller liknande. Billiga färger innehåller inte lika mycket pigment och är mindre täckande än färg av ”studiekvalitet”, men de fungerar utmärkt för att lära känna akrylens möjligheter. Det finns även mindre förpackningar med flera kulörer om man föredrar detta.
-Penslar. 3 olika syntet penslar, platta raka. Förslag på stl. 14, 10 och 8. Det är roligt att ha olika penslar och de finns i en mängd former men om du är osäker på vad du behöver kan du börja med dessa. Vi kommer att gå igenom många fler redan vid första kurstillfället.
-Akvarellpapper, minst 300 gram (Claes Olsson har bra och prisvärda) Det är viktigt att papperet är ganska tjockt så att det tål några lager med färg och vatten. Stl A3 (Papperet går att dela i mindre bitar och räcker till mycket).
*Valfritt, kan skaffas inför gång 3, Bommulsduk sk ”canvas”, kvalitén spelar ingen roll. Stl ca A4 – A3
-2 plastbyttor – typ glasslådor med lock. Byttor för vatten – locken kommer att fungera som paletter.
-Liten sprayflaska för vatten (blommsprayflaska)
-Maskeringstejp, en rulle – funkar med enkel kvalitet
-Anteckningsbok med olinjerade sidor – för noteringar, tester, övningar osv
-Bläck- eller tuschpenna – vanlig kulspetspenna funkar utmärkt.
-Blyertspenna

Om kursledaren
Denna kurs i akrylmåleri hålls av Helena Söderholm som är konstnär och pedagog. Hon har lång erfarenhet som konstnärlig inspiratör och skapar sina bilder i egen ateljé hemma på gården i Vallda. Helena använder sig främst av akryl men även av andra tekniker, allt från kol till akvarell och kollage i sina tavlor. Hennes bilder är fulla av humor och motiven är ofta hämtade från naturen, gärna i form av porträtt av djur. Helena är en varm pedagog som sätter allas utveckling och lärande i fokus. Hon bjuder på sig själv och ser fram mot att snart få träffa dig.

Startdatum:

2024-09-30

Tid:

17:30 - 20:30

Antal tillfällen:

6

Veckodag:

Mån

Arrangemangsnr:

10433

Plats:

Studieförbundet Vuxenskolan Energigatan 9 43437 Kungsbacka

1 550 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Halland