Snickeri för skräckslagna

Om kursen

Detta är en grundkurs för dig som tycker att finsnickeri verkar kul men inte har någon erfarenhet.

Under kursen går vi igenom hur man bearbetar trä för att tillverka finare konstruktioner, tex olika sammanfogningar som sinkning, kex, tappar och tapphål för att kunna göra en hylla, pall eller liknande. Du får gärna ha med dig en idé om vad du vill tillverka under kursen.

Du lär dig om korrekt användning av spik, skruv och beslag. Vi går också igenom vilka verktyg som är lämpliga att använda samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi använder både handverktyg och elverktyg. Du kommer även att få lära dig om olika träslag, kvaliteter och hur respektive träslag används. Avslutningsvis tillverkar vi själva ett användbart och vackert provföremål för att praktisera det vi lärt oss, både olika tekniker och olika verktyg.

Ett lämpligt föremål att tillverka själv kan vara exempelvis en allmogepall, en mjölkpall, en hylla med skafferikonsoller, en bricka med sarg eller en liten låda. Se exempel på bilderna ovan.

Materialkostnader tillkommer för det du tillverkar och tar med dig hem. Hur stor denna kostnaden blir beror ju på hur mycket material du önskar använda. Kostnaden kan bli mellan 100-250 kr/deltagare. Ha gärna med dig kontanter till kursledaren.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Kursledare
Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Fika och lunch
Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar. Glöm inte att ta med eventuella glasögon som du kanske behöver för att kunna snickra (terminalglasögon) samt läsa ritningar med (läsglasögon). Ta med en tröja om det är kallt ute.

Parkering
Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.
Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).
Varför kostar det att parkera på Nääs?
Nääs ägs och drivs av den privata donationsstiftelsen August Abrahamsons stiftelse.
Stiftelsens önskan är ett öppet och välskött område för rekreation och upplevelse av den unika kulturmiljön. P-avgiften går just till underhåll och vård av och vägar och mark på Nääs samt vård av byggnader.

För resa med kollektivtrafik vänligen se www.vasttrafik.se

När, var och hur
Datum: 10-12 maj
Tid: fre 13-17, lör & sön 10-17
Kursledare: Manne Swedberg, möbelsnickaren och byggnadsvårdare
Avgift: 3190 kr + materialkostnad som tillkommer med ca 100-250 kr/person och betalas till kursledare på plats.
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Betalar du med presentkort? I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård

Startdatum:

2024-05-10

Tid:

13:00 - 17:00

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Fre Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

53192

Plats:

Nääs Slöjdlärarseminariet Otto Salomons Väg 16 44892 Floda

3 190 SEK

Fullbokat! Anmäl dig till en reservplats

Det är tyvärr fullbokat just nu men du kan anmäla dig som reserv och får då ett meddelande från SV om det blir en plats ledig