Kallmurning - lär dig restaurera en stenmur

Om kursen

Stenmurar är ett viktigt inslag i vårt kulturlandskap och ett hantverk som inte många längre behärskar.

I det gamla bondesamhället användes trä- och stengärdesgårdar för att hägna in eller ut boskap. I södra Sverige var även risgärden vanliga, d.v.s. hägnader som gjordes av grenar, kvistar, taggiga buskar eller andra röjningsrester. I västra Sverige är stenmurar ett vanligt och karaktäristiskt inslag i kulturlandskapet. Murarna hittas både runt kyrkogårdar, runt inägomarken på bondgårdar och som gränsmarkering i skog och mark. Vi har de enkla stenmurarna längst västerut och de dubbla skalmurarna lite längre inåt Västergötland samt runt kyrkorna.

På denna kurs restaurerar vi kallmurade stenmurar som finns på torpet Dammsjöås utanför Alingsås. Detta torp ägs och förvaltas gemensamt av Alingsås hembygdsförening och Alingsås friluftsklubb.

Under kursen kommer vi restaurera delar av de stenmurar som finns runt torpet. Vi går bland annat igenom hur man kan börja och slutföra ett sådant projekt, vilka förberedelser som behöver vidtas och vilka verktyg som behövs.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Kursledare
Joakim Lilja är hemslöjdskonsulent vid Förvaltningen för kulturutveckling och har en bakgrund som lärare i landskapsvård på Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet där han var projektledare i projektet Kallmurade naturstenskonstruktioner. Detta projekt resulterade bland annat i rapporten Handbok i kallmurning.

Klicka här för att läsa rapporten Handbok i kallmurning

Fika och lunch
OBS! Egen fika, dryck och lunch medtas till denna kurs. Det finns fikarum att nyttja vid kallt väder.

Tag med
Bra att ha med sig är handskar och oömma kläder. Även skor med stålhätta är lämpligt. Kursen hålls utomhus så kläder efter väder.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Det finns vindskydd att hyra för den som vill sova över.

Klicka här för att se mer information om gården på hembygdsföreningens hemsida

Det finns ingen el men rinnande vatten och ett utedass.

När, var och hur?
Det här är en endagarskurs som hålls på torpet Dammsjöås i Maryd. Torpet ligger ca sex kilometer sydost om Alingsås. Från Maryd är det skyltat till Dammsjöås, en sträcka på ca 2,5 km. Från parkeringen är det ca 250 meters promenad upp för backen till torpet där vi ses.

Datum: 11 maj
Tid: Lördag kl 10-17
Kursledare: Joakim Lilja
Avgift: 1500 kr
Plats: Dammsjöås, Alingsås
Betalar du med presentkort? I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Välj “betala med faktura istället för klarna” och ange sedan ditt presentkortsnummer under “lämna ett meddelande”. Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här

Startdatum:

2024-05-11

Tid:

10:00 - 17:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Lör

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

53368

Plats:

Torpet Dammsjöås Dammsjöåsvägen 45 44195 Alingsås

1 500 SEK

Fullbokat! Anmäl dig till en reservplats

Det är tyvärr fullbokat just nu men du kan anmäla dig som reserv och får då ett meddelande från SV om det blir en plats ledig