Släktforskning, grundkurs

Om kursen

Är du intresserad av dina rötter och vill veta mer om dina förfäder? Börja släktforska! I denna kurs lär du dig släktforskningens grunder. Vi går igenom de viktigaste källorna, var de finns och hur man använder dem. Du får tid till att släktforska på plats och få hjälp.


Målgrupp

Detta är en kurs för dig som vill komma igång med att släktforska och ta reda på mer om dina anor. Allmänna kunskaper om PC och Windows krävs.


Mål

Efter avslutad kurs självständigt kunna söka sina anor i kyrkböckerna. Klara av att upprätta ansedel och antavla. Att dokumentera noggrant och vara självkritisk. Hjälpligt kunna läsa gammal text (Paleografi).


Innehåll

Ta med dig de uppgifter du har på dina släktingar så som födelsedatum, födelseförsamling, förnamn och efternamn. Då är det lättare att komma igång. Under kursen berör vi bland annat:

  • hur man följer sina anor i kyrkböckerna
  • vilka databaser är bra att använda
  • att dokumentera sin forskning
  • tolka äldre handskrift och uttryck
  • upprätta ansedel och antavla
  • en titt på Genealogi med stöd av DNA
  • registrering i dataprogrammet Disgen 2023
  • tid för egen forskning

Alla som ska gå kursen har möjlighet till en/två förträffar då kursledaren går igenom lite grundläggande datoranvändning. Detta för att släktforskningskursen ska flyta på så smidigt som möjligt. En separat kostnad för förträffarna tillkommer utöver kursavgiften. Hör av dig om du vill delta på en sådan träff.


Studiematerial

I kursen använder vi oss av Arkiv Digital. Om du inte redan har Arkiv Digital, så tillkommer en kostnad på ett 13-veckors abonnemang på 395 kr, du får tillgång till det via Studieförbundet Vuxenskolan och kursledaren. Ta gärna med dig din egen dator till kursen. Om du inte har möjlighet till det så finns det dator att låna på plats.


Gruppstorlek

Denna kurs har plats för 6 deltagare.


Om kursledaren

Kursen leds av Gunnar Bengtsson. Han har släktforskat i många år och vill att fler ska kunna ha glädje av släktforskning. Gunnar har under ca 15 år varit kursledare i datakunskap.

Startdatum:

2024-09-26

Tid:

09:00 - 12:00

Antal tillfällen:

6

Veckodag:

Tors

Arrangemangsnr:

10382

Plats:

Studieförbundet Vuxenskolan Östra Långgatan 40 43241 Varberg

1 300 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Halland