Tillbaka

Välkommen till SV Mölndal!

Information gällande coronavirus, Covid-19 (klicka på länken för info)

Vi på Studieförbundet Vuxenskolan Göteborgsregionen Sydost håller oss ständigt uppdaterade kring läget för att kunna hålla våra kunder och vår personal trygga och friska. Förändringar och anpassningar kring vårt utbud kan komma att göras om situationen kräver det.

Vi ber om er förståelse för dessa eventuella åtgärder och vi ber er att vara rädda om er själva och andra - håll i och håll ut!


 

Aktuellt:

Föreläsning: Trender i svensk mathistorias upp- och nedgångar - men hur blir det efter Covid-19 pandemin? Med Richard Tellström.

Föreläsning med docent och matkulturhistoriker Richard Tellström. Om svensk mat-och måltidshistoria. Från 1800-talets vedspisinnovation fram till vår tids dieter och matkulturen i tiderna av Corona.

Alla har någon form av koppling till mat. Men dess kulturella betydelse kan se väldigt olika ut från person till person och mellan olika tidsepoker. Vi kanske slänger ihop lite snabbmakaroner och värmer på några köttbullar en onsdagskväll, men en annan dag tillbringar vi timmar i köket för att skapa en spektakulär festmåltid. Lite lyx förr i tiden kunde vara lite torkat, saltat kött och inlagda grisfötter.

Du får lära dig om matkulturen genom historien och hur den speglar dagens samhälle. Hur utvecklas mattrender och vilka orsaker finns det bakom? Hur speglar vardagsmaten den tid och kultur en person lever i? Varför är det trendigt med glutenfritt och vegetariskt idag? Hur väljer vi och företagen den mat vi äter? Hur kommer covid-19 pandemin och klimatkrisen att påverka framtida konsumtionsmönster?

Richard Tellström är docent i måltidsvetenskap och forskar om den svenska matkulturens historia och föreläser. 2017 var han sommarpratare i P1 och har arbetat med SVT:s ”Landet brunsås”, ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”. Han är författare till böckerna ”Hunger och törst: Svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör” och ”Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år”.

Anmälan: Begränsat antal platser. Anmäl dig  här!
Plats: Mölndals stadsmuseum, Kvarnbygatan 12.
Tid: 25 november 2021, klockan 18.00-19.30
Kostnad: Gratis
Arrangör: Mölndals stadsmuseum och Studieförbundet Vuxenskolan Mölndal.

 


 

Föreläsning: Dumpstringslyx – Bättre mat, mindre matsvinn

Föreläsning med journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson som har levt på mat han hittat i mataffärernas sopor i över sju års tid.

I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Större delen av det är sådant som det inte något fel på överhuvudtaget. Hör Andreas Jakobsson dissekera systemfelen som skapat detta vansinne och pekar på konkreta lösningar.

Genom att minska matsvinnet till rimliga nivåer skulle många av världens miljöproblem lösas. Samtidigt som jordens resurser urholkas, klimatet är i en akut kris, och människor svälter så går det att leva gott på maten som kastas. Andreas Jakobsson och hans familj har levt nästan uteslutande på mat som av olika anledningar hamnat i mataffärernas sopor genom att dumpstra.

Andreas Jakobsson är känd från tv-program som Malou efter tio, Go’kväll, Nyhetsmorgon, Maträddarna. Läs mer på hans blogg: Dumpstringslyx.com.

Anmälan: Begränsat antal platser. Anmäl dig  här!
Plats: Mölndals stadsmuseum, Mötesrum Forsen
Tid: 21 oktober 2021, klockan 18.00-19.30
Kostnad: Gratis
Arrangör: Mölndals stadsmuseum och Studieförbundet Vuxenskolan Mölndal

Öppettider:

Du når oss måndag - torsdag klockan 10.00 - 14.00.

Telefon: 031-87 47 46

Expedition:
Gamla Torget 43, 
431 34, Mölndal.

OBS:  Vi ber dig som ska till våra studielokaler med rullstol osv vänligen att kontakta oss i god tid innan du ska besöka oss så hjälper vi dig:
031-874746  / molndal@sv.se 

Vill du träffa oss på andra tider, kontakta oss så bokar vi tid!


 

Konstkollektivet

 

Letar du lokal eller ett sammanhang för dina kreativa projekt?
För mer info, se nedan eller klicka här!
www.konstkollektivet.se
info@konstkollektivet.se

 


 

Besök oss gärna på Facebook:
facebook.com/
studieforbundet.molndal
SV Mölndal

Varma hälsningar, personalen