Beredskap

Folkbildningen är en avgörande del av Sveriges civila försvar. Studieförbundet Vuxenskolans uppdrag är att främja informationsspridning och ökad kunskap. Genom att arbeta förebyggande och tryggande tillsammans med lokala samhällsaktörer skapas starka nätverk som är bättre rustade om krisen eller kriget kommer. SV förser även lokala organisationer, föreningar och individer över hela Sverige med de förutsättningar som krävs för att genomföra folkbildande aktiviteter. Det kan handla om praktiska förutsättningar, pedagogiskt stöd och ledarskap, samt bred kompetens inom beredskapsarbete.

Bygdens beredskap - en ny studiehandledning

SV har i samarbete med Bygdegårdarnas riksförbund tagit fram "Bygdens beredskap", en ny studiehandledning. Syftet är att ge föreningar, organisationer och individer förutsättningar att bilda sig inom civil beredskap och hur de kan bli en aktiv kraft i det lokala beredskapsarbetet vid pågående kris- eller krigsscenario.  
 
Den här studiehandledningen är för dig som tillsammans med andra vill lära dig om beredskap och hur du och din förening kan vara del av den lokala beredskapen. Materialet är tänkt både som hjälp till dig som ska leda en studiecirkel men också till dig som är deltagare i en studiecirkel.  
 
Via denna länk kan du ta del av studiehandledningen Bygdens beredskap.


Läs pressmeddelandet om studiehandledningen Bygdens beredskap

Färgglada villor med röda och gula tak i ett lummigt bostadsområde, omgivna av skog och berg i bakgrunden.

Min beredskap - en ny studiehandledning

Studiehandledningen Min beredskap har tagits fram i samarbete mellan SV och Riksförbundet FUB. Min beredskap riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och utgår från varje individs rätt till skydd, information och rätt stöd i kris- och krigstider.

 

Min Beredskap är underlag för studiecirklar som sker i samverkan mellan lokala SV-avdelningar och lokala FUB-föreningar. Målet är att deltagarna ska få ökad förståelse för samhällsfunktioner och förutsättningar för att själva kunna söka relevant information utan att känna stress eller rädsla. Studiehandledningen är särskilt framtagen för personer med IF. Genom sex temabaserade träffar får deltagarna verktyg för att klara sig vid samhällskriser som längre strömavbrott, pandemier eller informationspåverkan.

 

Via denna länk kan du ta del av studiehandledningen Min beredskap.

 

Läs pressmeddelandet om studiehandledningen Min beredskap.

En grupp personer sitter runt ett bord och samtalar i ett ljust rum.

SV:s samverkan för Sveriges beredskap

SV samverkar lokalt och nationellt med föreningar, organisationer och offentlig sektor kring beredskapsarbete. SV har konkreta upplägg för att jobba med beredskap utifrån olika material, både nationella och lokala. 

 

 

Det här är några av många exempel på hur Studieförbundet Vuxenskolan arbetar med Sveriges krisberedskap och pågående utvecklingar. Den är kostnadsfri att använda – men inte gratis att ta fram. Bakom materialen ligger mycket arbete som finansierats främst genom Studieförbundet Vuxenskolans statsbidrag.  

En hög med böcker där den översta boken är uppslagen och resten är stängda, mot vit bakgrund.

Studiecirklar, kurser och föreläsningar inom beredskap

En person håller en stor bunt färska grönsaker, bland annat morötter, gurka och potatis, i famnen utomhus.

Konserveringskurs

2025-08-24

Ilsbo

En hand håller en glödlampa med en växt inuti, bredvid mynta, mortel och flaskor med olja på ett bord.

Ätliga vilda växter för beredskap – Upptäck naturens skafferi!

2025-08-31

Svärdsjö

Nio kuber med ikoner för el, vatten, värme, återvinning och andra hushållstjänster på blå bakgrund.

Beredskap för dig och för din bygd

2025-09-09

Uddevalla

Kvinna med lockigt hår skördar grönkål i en grönskande trädgård.

Beredskapsodling

2025-09-18

Tingsryd