Tillbaka

Välkommen till SV Mölndal!

Information gällande coronavirus, Covid-19 (klicka på länken för info)

Vi på Studieförbundet Vuxenskolan Göteborgsregionen Sydost håller oss ständigt uppdaterade kring läget för att kunna hålla våra kunder och vår personal trygga och friska. Förändringar och anpassningar kring vårt utbud kan komma att göras om situationen kräver det.

Vi ber om er förståelse för dessa eventuella åtgärder och vi ber er att vara rädda om er själva och andra - håll i och håll ut!


 

Aktuellt:

Workshop: Halmkronor

Halmkrona.jpeg

Halmkronor/Oroar/Himmeli är olika namn på en dekoration som ofta fanns i hemmen till jul runt förra sekelskiftet. Det sades att den skulle bringa lycka och mat till hemmet under året som kom.

Under "Jul i Kvarnbyn" håller halmslöjdaren Marion Larsson en prova på kurs där du får lära dig förbereda svedjeråg så den kan användas till halmslöjd. Efter förberedningen bygger vi upp en grundform av halm till kronan på tradionellt sätt. När grundformen är klar börjar pyntet! De svenska kronorna var väldigt rikt dekorerade med allt som var vackert. De skulle synas och glittra precis som vår julgran som halmkronorna är föregångare till. Endast fantasin sätter gränser.

Varmt välkommen till detta tillfälle av gammal hantverkartradition.


 

Föreläsning: Trender i svensk mathistorias upp- och nedgångar - men hur blir det efter Covid-19 pandemin? Med Richard Tellström.

Föreläsning med docent och matkulturhistoriker Richard Tellström. Om svensk mat-och måltidshistoria. Från 1800-talets vedspisinnovation fram till vår tids dieter och matkulturen i tiderna av Corona.

Alla har någon form av koppling till mat. Men dess kulturella betydelse kan se väldigt olika ut från person till person och mellan olika tidsepoker. Vi kanske slänger ihop lite snabbmakaroner och värmer på några köttbullar en onsdagskväll, men en annan dag tillbringar vi timmar i köket för att skapa en spektakulär festmåltid. Lite lyx förr i tiden kunde vara lite torkat, saltat kött och inlagda grisfötter.

Du får lära dig om matkulturen genom historien och hur den speglar dagens samhälle. Hur utvecklas mattrender och vilka orsaker finns det bakom? Hur speglar vardagsmaten den tid och kultur en person lever i? Varför är det trendigt med glutenfritt och vegetariskt idag? Hur väljer vi och företagen den mat vi äter? Hur kommer covid-19 pandemin och klimatkrisen att påverka framtida konsumtionsmönster?

Richard Tellström är docent i måltidsvetenskap och forskar om den svenska matkulturens historia och föreläser. 2017 var han sommarpratare i P1 och har arbetat med SVT:s ”Landet brunsås”, ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”. Han är författare till böckerna ”Hunger och törst: Svensk måltidshistoria från näring till statusmarkör” och ”Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år”.

Anmälan: Begränsat antal platser. Anmäl dig  här!
Plats: Mölndals stadsmuseum, Kvarnbygatan 12.
Tid: 25 november 2021, klockan 18.00-19.30
Kostnad: Gratis
Arrangör: Mölndals stadsmuseum och Studieförbundet Vuxenskolan Mölndal.

 


 

Öppettider:

Du når oss måndag - torsdag klockan 10.00 - 14.00.

Telefon: 031-87 47 46

Expedition:
Gamla Torget 43, 
431 34, Mölndal.

OBS:  Vi ber dig som ska till våra studielokaler med rullstol osv vänligen att kontakta oss i god tid innan du ska besöka oss så hjälper vi dig:
031-874746  / molndal@sv.se 

Vill du träffa oss på andra tider, kontakta oss så bokar vi tid!


 

Konstkollektivet

 

Letar du lokal eller ett sammanhang för dina kreativa projekt?
För mer info, se nedan eller klicka här!
www.konstkollektivet.se
info@konstkollektivet.se

 


 

Besök oss gärna på Facebook:
facebook.com/
studieforbundet.molndal
SV Mölndal

Varma hälsningar, personalen