Dans för Parkinson

Välkommen till dans! Dans stimulerar hela kroppen till att vara aktiv. Dans förbättrar balans och minskar stelhet. Dans får oss också att sträcka ut och stärka våra muskler. Vi använder vår fantasi och kan uppleva rörelseglädje. Att vara med i en dansgrupp kan ge en upplevelse av social gemenskap och välbefinnande.

Det här är Dans för Parkinson

Dans för Parkinson är en metod och dansklass för personer med Parkinsons sjukdom. Konceptet är internationellt och utvecklades av Mark Morris Dance Company i New York. I dag finns aktiva grupper i Gävle,Bollnäs kommun, i Jönköping, Umeå, Luleå, Örebro, Stockholm samt i Götaland och Halland.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

Modet att våga leva

"Vi ser bara möjligheter och visar gärna dem för dig!"

Ensemblen bakom den uppskattade och berörande föreställningen "Lyssna när jag dansar" är tillbaka med en ny dansföreställning!

"Modet att våga leva" är en upplevelse som hyllar kärleken till livet, hoppet och modet. Detta är parkinsondansarnas andra föreställning.

"Rakt fram kan aldrig bli rakt, då tankarna far åt olika håll. Livets spel har inga regler. Du kan antingen försöka att styra ditt liv eller släppa ratten, luta dig tillbaka och gasa. Kollisionen dödar rädslan, och lusten att våga föds".


VARMT VÄLKOMMEN

  • Tisdag 9 april kl.13-13.45.
  • Andreassalen, Vinddraget 22. Andersbergs centrum, Gävle.
  • Fri entré, ingen platsbokning behövs.

Föreställningen görs i samverkan mellan: Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg SV Funktionsrätt Gävleborg, Kultur i Gävle, Gävle kommun Andreassalen, Parkinsonföreningen Gävleborg.

Foto: Petrus Hyvönen

Lyssna när jag dansar

En dansföreställning av och med deltagare i Dans för Parkinson Gävleborg. Föreställningen skapades för att utmana uppfattningarna om den dansande kroppen – och för att berätta en historia:

"Vi är en ensemble bestående av dansare med och utan Parkinsons sjukdom. Varje kropp har ett eget rörelsespråk. Varje kropp har en självklar plats i ensemblen och på scenen. Vi berättar om livet, dansglädjen och vad dansen betyder för oss. Vi vill berätta för dig!"

Föreställningen hade premiär i oktober 2022 och turnerade sedan på olika boenden och verksamheter i Gävleborg. 

Foto: Petrus Hyvönen

Dans för Parkinson i forskningsstudie

Södra Hälsinglands lokalavdelning av Parkinsonförbundet deltar i en studie om vilken nytta olika motionsformer kan göra för att dämpa verkningarna av sjukdomen. Camilla Lucchesi, danspedagog och verksamhetsutvecklare på SV Gävleborg, leder studien på plats.

HelaHälsinglands reporter var på plats i Bollnäs när medlemmarna provade på att dansa.

Foto: Ida Frid