Lättläst version saknas

Dans för Parkinson

Välkommen till dans!

Dans stimulerar hela kroppen till att vara aktiv. Dans förbättrar balans och minskar stelhet. Dans får oss också att sträcka ut och stärka våra muskler. Vi använder vår fantasi och kan uppleva rörelseglädje. Att vara med i en dansgrupp kan ge en upplevelse av social gemenskap och välbefinnande. 

Dans för Parkinson är en metod och dansklass för personer med Parkinsons sjukdom. Konceptet är internationellt och utvecklades av Mark Morris Dance Company i New York. I dag finns aktiva grupper i Gävle, Ovanåkers kommun, i Jönköping, Umeå, Luleå, Örebro, Stockholm samt i Götaland och Halland.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Dans för Parkinson!

camilla.lucchesi@sv.se

En föreställning som utmanar och berör

”Tänk om du visste hur mycket det här betyder för mig. Det betyder livet” säger en av dansarna i Lyssna när jag dansar-ensemblen.

Föreställningen hade premiär i oktober och turnerade sedan på olika boenden och verksamheter i Gävleborg. Allmänheten kunde ta del av Lyssna när jag dansar för första gången under temaveckan Bollnäs Dansar, då föreställningen spelades på Kulturhusets stora scen inför en publik som fick skratta, gråta och dansa:

”Det här var verkligen alla känslor på en och samma gång” som en av kvinnorna i publiken sade när applåderna fyllde salongen.

Foto: Petrus Hyvönen

Läs mer här

Att dansa sin berättelse

Repetitionerna inför premiären av dansföreställningen Lyssna när jag dansar är inne på slutspurten. Vi kikade in när parkinsondansarna i Bollnäs övade på sin stämma. Mellan musiken, dansen och textläsningen hann vi prata lite om föreställningen, om vad dansen betyder och vem som ”får” kalla sig för dansare. 

Följ med på repetitionen här

Lyssna när jag dansar i P4 Gävleborg

"Det betyder jättemycket. Det är bara glädje i det här".

Sveriges Radio P4 Gävleborg besökte repetitionen av dansföreställningen Lyssna när jag dansar i Gävle och pratade med Sissi Hedberg, en av dansarna som medverkar.

Lyssna när jag dansar är en föreställning av och med deltagare i Dans för Parkinson Gävleborg.

 

 

Hör radioinslaget här

Lyssna när jag dansar

En dansföreställning av och med deltagare i Dans för Parkinson Gävleborg.

Föreställningen har skapats för att utmana uppfattningarna om den dansande kroppen – och för att berätta en historia:
"Vi är en ensemble bestående av dansare med och utan Parkinsons sjukdom. Varje kropp har ett eget rörelsespråk. Varje kropp har en självklar plats i ensemblen och på scenen. Vi berättar om livet, dansglädjen och vad dansen
betyder för oss. Vi vill berätta för dig!"

Läs mer här

Dans för Parkinson i Gävle

Hösten 2022 startar studiecirkeln Dans för Parkinson i Gävle, i samverkan med Gävle Kommun och Parkinsonföreningen Gävleborg.

Under hösten kommer det också att arbetas med en liten föreställning som visas för publik under slutet av oktober. Föreställningen görs tillsammans med Parkinsondansare från Bollnäs.

Dag: fredagar
Tid: 14.00-15.00
Plats: Forumlokalen, Norra Köpmangatan 11 i Gävle
Antal träffar: 12

Dansens leds av danspedagogerna Zala Pezdir och Camilla Lucchesi, utbildade i Dans för Parkinson
Du får ta med dig en ledsagare till klassen.

Dans för Parkinson i Bollnäs

Under hösten 2022 arrangerar vi studiecirkeln Dans för Parkinson i Bollnäs, i samverkan med Parkinsonföreningen Gävleborg.

Dag: måndagar
Tid: 18.00-19.00
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Östra Stationsgatan 15, Bollnäs
Antal träffar: 7

Dansens leds av danspedagog Camilla Lucchesi, utbildad i Dans för Parkinson.
Du får ta med dig en ledsagare till klassen.

Under hösten kommer vi att tillsammans öva inför en föreställning som vi visar upp under slutet av oktober. Vi kommer att dansa tillsammans med Parkinsondansare från Gävle.

Nu startar Dans för Parkinson i Gävle

I januari 2022 startar studiecirkeln Dans för Parkinson i Gävle. Vi träffas totalt 15 gånger på Forumlokalen, Norra Köpmangatan 11 i Gävle.

Dansens leds av danspedagog Zala Pezdir, utbildad i Dans för Parkinson.
Studiecirkeln är kostnadsfri.

 

Läs mer om Dans för Parkinson i Gävle våren 2022

Utbildning för Dans för Parkinson-pedagoger

I september 2021 utbildades en grupp kulturskolepedagoger i Gävle kommun i metoden Dans för Parkinson, som en del av kommunens arbete med ”Gävle, en äldrevänlig kommun”.

Utbildningen i Gävle arrangerades av Balettakademien i Stockholm och Nätverket Dans för Parkinson, i samarbete med Gävle kommuns kulturavdelning och Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg. Utbildarna var Åsa N. Åström och Åsa Elowson.

Läs mer och se bilder från utbildningen

Dans för Parkinson i Hälsingland deltar i forskningsstudie

Södra Hälsinglands lokalavdelning av Parkinsonförbundet deltar i en studie om vilken nytta olika motionsformer kan göra för att dämpa verkningarna av sjukdomen. Camilla Lucchesi, danspedagog och verksamhetsutvecklare på SV Gävleborg, leder studien på plats.

HelaHälsinglands reporter var på plats i Bollnäs när medlemmarna provade på att dansa.

Läs reportaget här