Sommarkurs tillverka rönnbarksburkar

Om kursen

Kom och tillverka din egen rönnbarksburk i en kombination av materialen rönnbark och näver.

Rönnbarken har liksom näver från björken, använts till att skapa förvaringskärl och korgar. På grund av den starka lukten är de inte lämpliga att använda till matvaror.
I rönnbarken går fibrerna motsatt av vad de gör i näver, man tar alltså rönnbark på längden av stammen och inte “på tvären” som med näver. Därför kan man, även med bark från en ganska tunn rönn, göra rönnbarksburkar som är ganska breda fast inte så höga.

Tekniken som tekniskt och utvecklingshistoriskt är besläktad med föremål både i flätnäverteknik och svepteknik, och har under förhistorisk tid haft en mycket vid utbredning i Europa. tekniken har levt kvar länge i Härjedalen. Föremål finns att beskåda på Hembygdsgården i Sveg.
Användning nu, burk till förvaring i olika storlekar med eller utan lock, som t.ex. pennburk, kakfat, papperskorg... beroende på storleken på materialet som man lyckas ta från rönnen.

Kursinnehåll
Vi kommer att tillverka ett föremål av rönnbark exempelvis en burk eller kärl
Stommen i burken är rönnbark, barken sys ihop med rötter och en remsa näver för att dölja skarven. Oftast har man använt näver i kombination med filt, vadmal och ullgarn för att dekorera och förstärka burkarna. Näver används också till botten och lock som sys fast på burken med rötter.

Vi kommer att besöka skogen där vi visar hur de olika materialen tas.

Material
Materialkostnad tillkommer för rönnbark och näver

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs

Presentation av ledarna
Båda ledarna har gedigen slöjdkunskap. Kerstin Sundmark har arbetat med rönnbark och tillverkat burkar under 40 år och så vitt Kerstin vet är hon en av två personer i Sverige som gör burkar av detta material . Nina Lassis har arbetat med materialet näver under 40 år.

Sista anmälningsdag 1 Juni 2024

Bra att veta
Kurspriset innefattar lunch, middag och fika under kursens gång.
Denna kurs görs i samverkan med Västerbergs Folkhögskola

Boende under kursen
Vill du bo på skolan under sommarkursen finns följande alternativ och då ingår 3 frukost, lakan/handduk och städ (Kostnaden ingår ej i kurspriset):

Rum med egen dusch/wc 2000 kr
Rum med delad dusch/wc 1500 kr

Skolan har begränsat antal rum, både enkel och dubbelrum.
Boendet bokas direkt till skolan på mail: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se

Om det ej finns rum på skolan finns det camping, B&B och vandrarhem i närheten och bussen stannar i nära anslutning till skolan.

Startdatum:

2024-06-17

Tid:

10:00 - 17:00

Antal tillfällen:

4

Veckodag:

Mån Tis Ons Tors

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

91360

Plats:

Västerbergs Folkhögskola Ovansjövägen 333 81290 Storvik

4 100 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Gävleborg