2016-08-11

Med nyfikenhet och intresse som bränsle

Ida Wahmans engagemang för människor lyser igenom allt det hon gör. Hon verkar alltid se möjligheter där andra ser svårigheter och det finns en slags självklarhet som gör att man undrar, vem är hon och hur gör hon egentligen – möt KiX-projektets inspirerande eldsjäl!

Ida, berätta om dig?

Jag är nyfiken, otålig och en känsloboll med hårt skal! Mina egna livserfarenheter har väckt ett intresse kring människan och idag lett mig till mitt drömjobb!

 

Berätta om KiX

Det hela började med att jag såg att det var något som saknades i utbudet av fritidsaktiviteter för ungdomar med funktionsvariationer. Kort beskrivet, så är KiX idag ett projekt där ungdomar med intellektuella funktionsvariationer själva är med och designar, leder och väljer de aktiviteter som Studieförbundet Vuxenskolan i Halland nu erbjuder.

 

Vad betyder ordet folkbildning för dig?

För två år sedan var det ett främmande ord för mig, men nu när jag fått se och uppleva vad folkbildning är och vilka fantastiska möjligheter det ger är det något otroligt värdefullt. För mig är folkbildning när man utvecklas tillsammans med andra människor, och där intresse och nyfikenhet är bränslet.

 

Har du något tips till unga idag som vill göra skillnad?

Jobba och gör det som intresserar dig! Att lita på sin inre intuition är svårt, och kanske framför allt i dagens samhälle där vi påverkas otroligt mycket utifrån via sociala medier, reklam och förväntningar från andra. Man får inte heller glömma att man även kan göra stor skillnad vid sidan om sitt dagliga arbete, som exempelvis cirkelledare. Allt blir vad du gör det till, och att ständigt våga fortsätta utvecklas och utmanas tillsammans med ett öppet sinne tar dig långt på vägen.


Har du någon Kix-dröm?

Att få se fler unga människor ta kontroll och påverka sin egen fritid, sätta upp mål och vara ambassadörer för något som intresserar dem själva och i sin tur inspirera andra! Jag vill tillsammans med unga deltagare i KiX projektet ändra attityden som många har gentemot tillgänglighet och anpassning av aktiviteter och även praktiska medel.

 

Och framtiden?

En stor dröm är att få skaffa mig mer kunskap inom det verksamhetsområde jag idag jobbar med och få jobba på nationell och till och med internationell nivå. Jag drömmer även om att lära mig kommunicera på minst två nya språk! Jag hoppas få fortsätta jobba tillsammans med människor i alla åldrar för att kunna inspireras och inspirera andra och aldrig sluta utvecklas!