Patrik och Fritidsgänget

"Jag brinner för de här frågorna. Och så ger de mig ett värdefullt jobb. " Det säger Patrik Andersson, engagerad cirkelledare hos Studieförbundet Vuxenskolan och medlem i en referensgrupp som ska få kommunens information att bli lättare att läsa.

Patrik leder studiecirklar hos Studieförbundet Vuxenskolan och är aktiv i Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) i Jönköping. Sedan femton år är han en av ledarna för Fritidsgänget, ett 20-tal FUB:are, som träffas varje vecka och gör roliga och lärorika saker tillsammans.

– Gruppen är så fascinerande! De vill veta, säger Patrik med eftertryck.Fritidsgänget bjuder ofta in föreläsare till sina träffar. Berättarkonstnären Elisabeth Magnusson är en av dem.

– Hon berättade om Braheätten på 1600-talet och Visingsö. Gruppen tog till sig allt hon sa, ler Patrik.
 

Fritidsgänget brukar också bada, bowla, baka pizza och snart ska de åka på studieresa till Universeum i Göteborg.
– Det är mycket uppskattat det vi gör, understryker Patrik.


Vilket är ditt bästa tips till andra cirkelledare? 
– Jag försöker vara öppen. Vi vill ju ha nya inspirerande ledare. Vi är ett sammansvetsat gäng, men vi tar emot alla nya deltagare som kommer till oss.

Viktigt uppdrag 
Ett annat viktigt uppdrag som Patrik har är att delta i en referensgrupp för Jönköpings kommun. De ska se till att informationen på kommunens hemsida blir lättläst. 
– Jag lyssnar av vad andra vill, andra som är i samma situation som jag. Och så träffar vi två av kommunalråden regelbundet; Mona Forsberg och Carin Berggren. 
– De vill ha en öppen kommun, säger Patrik.

Patrik träffar också ”de tre vise männen” – det är så han kallar kommunens presidium, det vill säga de som leder kommunfullmäktiges sammanträden. Här hjälper referensgruppen till med att få fullmäktiges protokoll, som ska finnas i två versioner, att bli lättlästa.

– Vi läser upp protokollen, ger feedback och säger vad vi vill ha med på lätt svenska, förklarar Patrik Andersson.

Bollplank 
Referensgruppen fungerar också som ett bollplank för kommunens tjänstemän och politiker. – Vi har till exempel varit med och tittat på badhuset. Det finns planer på att antingen bygga om det eller bygga ett helt nytt. Där är vi med och tycker till, berättar Patrik och avslutar:

– Arbetet i den här referensgruppen innebär att vi får bättre inflytande i samhället i stort, vi får göra vår röst hörd. Och det är mycket positivt för mig personligen.