Lättläst version saknas
Tillbaka

Med en hejdundrande utbildning i bagaget!

Deltagarna samlas runt Maria Stömne i caféet på Studieförbundet Vuxenskolan i Nybro. Det är dags att dra igång en av vårens kurser i vardagssvenska. 

Frågorna är många bland deltagarna. En del asylboenden är på väg att tömmas och folk får flytta. Hur många ska komma till lektionen idag? Maria spiller ingen tid, här är målet att komma igång att prata så fort som möjligt!

- Läs den här artikeln och berätta sedan vad som står för gruppen, uppmanar hon Jehad. Det är ett reportage om maskinvisningen i Kalmar helgen som gick. Det blir prat runt bordet om att många i Nybro med omnejd jobbar med skogs- och lantbruk. 

En efter en kommer deltagarna in. Vi konstaterar att gruppen är fulltecknad, viljan att lära sig svenska är stor! 

Maria Stömne är en av våra engagerade cirkelledare. Hon är 59 år och kommer från Nybro. Innan hon blev cirkelledare så har hon jobbat som kokerska och som SFI-lärare i 12 år. En hejdundrande utbildning och bra bakgrund i bagaget alltså! Maria är också mamma, mormor och bor tillsammans med sin man Bosse och sin katt Sven. Hon är cirkelledare i vardagssvenska och trafiksäkerhet på lätt svenska. I vår utökar hon sina cirklar med svenska som andraspråk, funktionell grammatik, mat från olika hörn och hälsokörkortet.