Lättläst version saknas
Tillbaka

Äntligen ett ja

Efter flera avslag och tre års väntan kom det äntligen ett ja från Migrationsverket. Faisa Ahmeds man och deras tre äldsta barn skulle få komma till Sverige.

- Jag blev jätteglad och överraskad, säger Faisa, som lämnade Somalia med familjens yngsta dotter 2009.

I dag bor hela familjen i en lägenhet i Värnamo och i november började Faisa utbilda sig till undersköterska.

- Jag växte upp i en by som heter Qoryoley. Där bodde jag med min mamma och när jag gift mig flyttade jag ihop med min man, berättar Faisa.

- Jag sålde frukt, grönsaker och bröd, som jag bakade själv.

Livet i Somalia förändrades, berättar Faisa.

- När Al-Shabab kom tog de min man och han var försvunnen i flera månader. Han lyckades rymma sedan men då hade jag redan flytt till Sverige med vår yngsta dotter. Jag trodde inte att han skulle komma tillbaka levande.

Faisa berättar att hon inte hade tillräckligt med pengar för att ta med alla barnen på flykten.

- Allt kostade mycket pengar. Skola, läkare och mat.

- Ibland sprängdes bomber mitt i stan på någon restaurang eller liknande.

Hon sålde mark som hon och hennes man ägde. Sedan lämnade hon de tre äldsta barnen hos en kompis och lovade att hämta dem om hon överlevde.

- Det var jättesvårt att lämna man och barn. Och jag var inte säker på att klara mig hela vägen till Sverige.

Hon fick hjälp av en flyktingsmugglare och flydde med den yngsta dottern som var elva månader gammal.

- Vi åkte bil till Addis Abeba i Etiopien och flög till Göteborg. Flyktingsmugglaren tog mig till Migrationsverket och lämnade mig där.

Efter några dagar i Göteborg kom Faisa och hennes dotter till ett flyktingboende i Ekenässjön. När uppehållstillståndet var klart flyttade de till Värnamo i februari 2010.

Språk och arbete kom in i bilden tidigt.

- Jag började i skolan i maj 2010. Jag läste svenska och praktiserade på ett äldreboende samtidigt. Sedan fick jag jobb som vikarie på äldreboendet. Där jobbar jag fortfarande, samtidigt som jag jobbar hos Studieförbundet Vuxenskolan med språkstöd i Framtiden, ett projekt för nyanlända. 

--

Foto: Ahmad Alhallaq

Detta är ett utdrag ur SVs kommande bok "Kallt men snällt. 16 berättelser om Sverige och vägen hit". Mer information om boken kommer senare i december.

--