Lättläst version saknas
Tillbaka

Debatt: äldre och kultur

I dag gör vi på Studieförbundet Vuxenskolan kulturevenemang och andra aktiviteter på äldreboenden i ungefär hälften av Sveriges kommuner. Vi skulle vilja göra ännu fler... Så skriver Nina Larsson, förbundschef, i en debattartikel hos Dagens Samhälle. Debatten sprids nu också till fler platser, bland annat Skåne och Jönköping. 

Bilden ovan från Dagens Samhälle. Läs hela? Klicka här

Mer debatt om äldre och kultur

Skåne

"I Skåne driver Studieförbundet Vuxenskolan till exempel Läskraft – högläsning med dementa på äldreboenden i Trelleborg och andra kommuner, besök på äldreboenden av socialtjänsthunden Hippo i Malmö och Ystad, sittdans på träffpunkter för äldre i Lund och läsecirklar på äldreboende i Bromölla. Sådana aktiviteter kan leda till ett friskare, mindre ensamt och mer meningsfullt liv."

Så skriver Britt-Marie Jobacker, regionchef, Studieförbundet Vuxenskolan Skåne, och Nina Larsson, förbundschef, Studieförbundet Vuxenskolan, i Kristianstadsbladet 161106. Läs hela texten? Klicka här 

-

Jönköping

"SV i Jönköping har högläsning som studiecirkel vid flera av kommunens äldreboenden. Andra cirklar ska snart starta inom ramen för ”Skapande hälsa” (ett nationellt projekt inom Studieförbundet Vuxenskolan) exempelvis ”Jönköping förr och nu” och ”Upp till dans”. Allt för att ge äldre personer ett friskare, mindre ensamt och mer meningsfullt liv."

Så argumenterar Siv Fransson avdelningschef, Studieförbundet Vuxenskolan Jönköpings län, i Jnytt 161103 Läs hela texten? Klicka här. 

-

Skaraborg

"Vi som är engagerade inom SV erbjuder en rad olika gruppaktiviteter som kan leda till ett friskare, mindre ensamt och mer meningsfullt liv. Oavsett om du som äldre bor kvar hemma med eller utan hemtjänst eller på äldreboende av något slag ska möjligheten att delta i olika aktiviteter som studiecirklar, kulturverksamhet och kulturevenemang finnas där. " Så skriver Bengt Ericson, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg, i Skaraborgs Allehanda161112. Läs hela texten? Klicka här 

-

Fler publiceringar

Studieförbundet Vuxenskolan prioriterar äldres situation

Siv Fransson, avdelningschef SV Jönköpings län, argumentar i Vetlanda-Posten, 161114. Läs hela texten? Klicka här

Siv Fransson i Smålands Dagblad, 161114. Läs hela texten? Klicka här. 

Siv Fransson i Tranås Tidning 161114. Läs hela texten? Klicka här. 

Siv Fransson, avdelningschef SV Jönköpings län, argumenterar i Smålands-Tidningen 161114. Läs hela texten? Klicka här 

Lära under hela livet

Bengt Ericson, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg, skrev i Skaraborgsbygden 161111. Läs hela? Klicka här 

 

Att ha en meningsfull tillvaro och ingå i en gemenskap är oerhört viktigt 

Björn Brunnberg, avdelningschef för SV Örebro län, och Nina Larsson, förbundschef, på åsiktsplats i Nerikes Allehanda 161118. 

 

---