Lättläst version saknas
Tillbaka

Kämpa för något större än ditt eget välmående

Min pappa gjorde karriär. Han gick från simpel städare till fönsterputsare, sa jag på en föreläsning och folk skrattade. Det var inget skämt. Men det spontana skrattet fick mig att tänka till när jag nyligen bjöds in till Karlstad universitet för att inspirera studenter med mina Karriärtips.

I min krets existerade inte ordet karriär. Allt handlade om hårt arbete som fjärmade oss från fattigdomens bojor, från vräkning och utarmning. Arbete som för alltför många var synonymt med förslitningsskador och i värsta fall, som i pappas fall, arbetsplatsolyckor. Som barn minns jag att pappa ibland sov på golvet för att räta ut ryggen. Mamma har haft ont i kroppen så länge jag kan minnas av barnomsorgens belastningar och städbranschens slit. Ändå var de nästan aldrig sjukskrivna.

Karriär var något andra gjorde. Inte mamma som mitt i livet utbildade sig till förskollärare. Inte pappa som lärde sig putsa fönster klättrandes som en spindel på glasfasaderna. Karriär kopplas konstigt nog oftast till akademiker med visitkort.

SIKHEN HERR SINGH från Punjab, som körde taxin till Centralen i gryningen, sa: ”Efter att ha varit elektriker i 15 år i Sverige kan jag ge dig ett karriärstips. Det som avgör din karriär är dina ’nära och kära’. Det är det vi kallar vänskapskorruption och nepotism. Ett mer förskönande ord är ”nätverk.” Har du rätt nätverk och råkar du dessutom födas rätt in i maktens korridorer är röda mattan redan utrullad.

Men det är inte kört för oss andra som är sprungna ur den svenska arbetarklassmyllan. Vi behöver bara inse att vi behöver prestera mera. Och det kräver kraft som vi kan hitta i de mörkaste skrymslen och vrår.

FÖR MIG HAR segregationens smärta, utanförskapets ursinne och marginaliseringens revanschlust blivit mina drivkrafter. Det handlar helt enkelt om förmågan att förvandla nackdelar till fördelar. Som invandrarflicka från en skilsmässofamilj i fattigaste förorten hade jag alla nackdelar som krävdes för att bli – just – framgångsrik.

Vreden och revanschlusten i att motbevisa olyckskorparna och domedagsprofeterna blev en motor i baken. Så har du blivit mobbad, trakasserad, stigmatiserad har du alla skäl att piska upp patos och motståndskraft.

TY FRAMGÅNG HANDLAR inte bara om att ”bli sin egen lyckas smed”. Framgång är att bidra till en värld som inte sätter krokben för kompetens, kapacitet, kraft bara för att den kommer i en färg och form som inte passar in i pusslet. Att lyckas betyder för mig att bända upp dörrar, lyfta flera och lyckas klämma in dem genom nålsögat. Så finn något större än ditt eget välmående att kämpa för. Hitta din mission och passion i livet och se varenda dag som en ny chans.

Även om man känner sig mindre kreativ eller saknar ett jobb att gå till kan man överraska både sig själv och sin omgivning genom att strö lite kärlek i sin väg. Man kan bestämma sig för att verkligen möta människor. Kanske möter du en ledsagare,en läromästare, en budbärare som öppnar nya fönster och släpper in frisk luft.

SÅ RUSTA DIG med kunskap, kartor och kompass för livets labyrinter. Hitta det du brinner för och sträck på dig oavsett om det handlar om att putsa fönster för att gemänniskor bättre utsikt eller att bjuda på en alternativ insikt. Finn alternativa flyktvägar och ha alltid en Plan B i bakfickan. Själv har jag till och med en Plan X. Om allt går åt helvete. Vilket det gör titt som tätt. 

--

Texten är publicerad i Impuls, Studieförbundet Vuxenskolans tidning, nr 8 2015.