Lättläst version saknas
Tillbaka

Mamma och jag smugglades ut

- När vår dotter fyllde ett i höstas sjöng vi ”ja må hon leva”. Sedan spelade vi bosnisk, albansk och engelsk musik på Spotify, säger Gentiana Marmullakaj.

Gentiana och hennes sambo pratar svenska med varandra och med sin dotter. De hoppas samtidigt att dottern ska blir flerspråkig.

- Zara har en mångkulturell familj. Min sambo är från Montenegro och jag är född i Kosovo. Dessutom har vi syskon med partners och respektive från olika delar av världen, både från Sverige och andra länder. Hon får lära sig lite albanska och lite bosniska också. Det är coolt att vi är så blandade, säger Gentiana.

När Gentiana bara var några år äldre än vad hennes dotter är nu flydde hon från Kosovo tillsammans med sin mamma. Pappan hade rest i förväg.

- Mamma och jag smugglades ut på ett tåg. Vi låg gömda i ett utrymme uppe under taket. Det fanns ingen toalett och jag kunde inte hålla mig, jag kissade på mig. Rädslan som både jag och mamma kände där vi låg, den kommer jag fortfarande ihåg.

När tåget kom fram till Tyskland blev Gentiana och hennes mamma tillfångtagna av polisen. Polisens bemötande var bra men rädslan var ändå stor.

- Det är säkert många som är lika rädda när de flyr i dag. Jag var bara tre år men det händer då och då att jag får flashbacks. När jag träffar flyktingar nu kastas jag tillbaka till hur rädda vi var på tåget.

Det fanns en släkting från Kosovo i Sverige och därför tog sig Gentianas familj hit.

- Först kom vi till Gotland, det var jättefint. Sen blev det Katrineholm och efter det Anderstorp. Jag är uppväxt i Småland.

Gentiana har åkt till Kosovo några gånger som vuxen. Det brukar gå sju till tio år mellan varven. För några månader sen var hon där med sin dotter och presenterade henne för släkten.

- Min mormor finns kvar i Kosovo. Hon är väldigt gammal nu och det kändes bra att ge henne möjlighet att träffa sitt barnbarnsbarn. När min dotter blir större kommer jag att berätta om Kosovo och flykten.

I Anderstorp där Gentiana växte upp fanns det inte så många andra med utländsk bakgrund. Efter några år som sociologistudent på högskolan i Halmstad är Gentiana nu tillbaka i Småland. Hon bor i Jönköping och jobbar med verksamhetsutveckling.

- Jag är svensk, det är ingen tvekan om det. Jag är född i Kosovo och jag är svensk. När folk frågar mig ”var kommer du ifrån” svarar jag alltid “Jönköping” eller “Sverige”.

Gentiana känner ibland att hennes namn och hennes flykt medför ett ansvar för människor som kommer till Sverige nu.

- Det är fantastiskt att just jag fick chansen att leva och utbilda mig i Sverige. När jag möter invandrare i dag säger de ibland “oh kan man bli verksamhetsutvecklare”. Ja, det kan man säger jag.

- Utbildning är nyckeln. Kunskap är makt.

--

Detta är ett utdrag ur boken "Kallt men snällt. 16 berättelser om Sverige och vägen hit". Läs mer om boken här